Annons
X
Annons
X

Svårt enas om arbetstiden

Miljö- och Vänsterpartiets kongresser vill att svenskarna ska jobba mindre. Och sätta ett slutdatum för den svenska insatsen i Afghanistan. Det vill inte Socialdemokraterna, och de borgerliga kommer att försöka utnyttja den rödgröna oenigheten.

Partiledarna för de övriga två partierna besökte Miljöpartiets kongress i uppsala på söndagen. Från vänster Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.
Partiledarna för de övriga två partierna besökte Miljöpartiets kongress i uppsala på söndagen. Från vänster Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Foto: FREDRIK HJERLING / SCANPIX

ANALYS MP-KONGRESSEN | GÖRAN ERIKSSON

Miljöpartiets båda språkrör gick i helgen på precis samma smäll som Vänsterpartiledaren Lars Ohly gjorde för en vecka sedan.

De taktiska försöken att inför valet tona ned kraven på arbetstidsförkortning avvisades.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Vänsterpartiets valplattform står det nu att målet är ”sex timmars arbetsdag med bibehållen lön”. I MP:s valmanifest att ”vi vill sänka normalarbetstiden tid till 35 timmar i veckan”.

  Annons
  X

  Budskapet från S-kongressen i höstas var ett helt annat. Arbetstidsförkortning är ingen lösning utan ”vad Sverige behöver är fler som arbetar, inte färre. Arbetsutbudet måste öka”.

  Det blir Socialdemokraterna som vinner den här dragkampen. Den rödgröna regeringsplattformen, som presenteras under sensommaren, kommer inte att innehålla förslag om generell arbetstidsförkortning.

  Det vet Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Men för kongresser, särskilt i Vänster- och Miljöpartiet, är partitaktiken ofta sekundär.

  Eller som den skäggige ur-miljöpartisten László Gönczi uttryckte saken:

  ”Vi tycker ju att folk ska arbeta mindre. Då måste vi stå för det även i valmanifestet”.

  Även om detta alltså inte blir gemensam rödgrön politik så kommer de politiska motståndarna att försöka utnyttja oenigheten.

  Svenskarna behöver jobba mer. På den punkten är alltså Socialdemokraterna och de borgerliga överens, medan V och MP står vid sidan av.

  Samma mönster gäller synen på insatsen i Afghanistan, där både V- och MP-kongressen nu har skärpt partilinjerna. Vänsterkongressen skrev in i valplattformen att trupperna ska tas hem snarast.

  De gröna kongressombuden slog fast att svenskarna ska hem senast 2014. Dessutom beslutade MP-kongressen att partiet ska verka för att svenska trupper inte ska stå under Natobefäl, vilket de gör i Afghanistan.

  Det kongressbeslutet strider också mot en tidigare rödgrön uppgörelse. ”Vårt samarbete med Nato i FN-mandaterade fredsbevarande insatser är viktigt” står det i överenskommelsen från januari i år.

  Varken synen på jobben eller Afghanistan är nya rödgröna konfliktfrågor, men de båda partikongresserna har fört upp dem i ljuset igen.

  Partiledningarna kan ändå andas ut. När MP:s ombud åkte hem igår var den sista rödgröna kongressen före valet avklarad.

  Den oförutsägbara interndemokratin har gjort sitt. Nu kan pr-folket och partistrategerna ta över.

  Annons
  Annons
  X

  Partiledarna för de övriga två partierna besökte Miljöpartiets kongress i uppsala på söndagen. Från vänster Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

  Foto: FREDRIK HJERLING / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X