Annons
X
Annons
X

Svårt drabbade tjänar på tandreform

Med ett karensbelopp på 3000 kronor kommer inte alla patienter att få billigare tandvård trots regeringens kommande miljardsatsning. Vinnarna är den femtedel av patienterna som behöver omfattande och dyra behandlingar.

Privattandläkaren Bodil Frankander tycker att det nya systemet är bra, eftersom det blir billigare för dem som verkligen behöver hjälp. Här arbetar hon tillsammans med sköterskan Margareta Karlsson.
Privattandläkaren Bodil Frankander tycker att det nya systemet är bra, eftersom det blir billigare för dem som verkligen behöver hjälp. Här arbetar hon tillsammans med sköterskan Margareta Karlsson. Foto: KARL MELANDER

Efter förhandlingar är nu de fyra allianspartierna överens om den tandvårdsreform som ska sjösättas den första juli nästa år. Inom kort läggs lagrådsremissen och senast i januari ska regeringsförslaget vara klart. I stora drag tar alliansen till sig den utredning som redovisades i våras där uppdraget var att fördubbla tandvårdsstödet från 3,2 miljarder till 6,2 miljarder om året. Därmed är stödet återigen uppe på samma nivå som under början av 1990-talet.

Grundbultarna i förslaget är en tandvårdscheck, ett karensbelopp på 3000 kr och därefter ett högkostnadsskydd som gäller alla. Idag finns i praktiken bara ett skydd för dem som är 65 år eller mer.

På flera punkter finns det kritik mot en av alliansens viktigaste vallöften som nu ska uppfyllas. Det handlar om att karensbeloppet på 3000 kr anses vara alldeles för högt och att många har svårt att få fram så mycket pengar på ett år.

Annons
X

Lars Sjödin, bedömningstandläkare i Västerbotten som sitter med i regeringens expertgrupp för att genomföra reformen, håller med.

–När man har en bestämd pott med pengar samtidigt som man bestämt sig för att ge allra mest till dem som har stora behov uppstår problemet att karensbeloppet måste vara ganska högt. 80 procent av patienterna har inte kostnader som överstiger 3000 kronor om året och en del av dessa kommer att få betala mer än vad de gör med dagens tandvårdsstöd, säger Lars Sjödin och tillägger att 3000 kronor ungefär räcker till tre lagningar eller en rotfyllning.

Från Folktandvården kommer också kritik mot att en så stor del av de statliga pengarna används till att hjälpa dem med stora behandlingar och att så litet går till förebyggande tandvård.

–Man lägger alla ägg i samma korg och stöttar bara dem som måste reparera tänderna. Politikerna verkar inte fatta att det är bättre för tandhälsan om man förebygger i stället för att laga en massa tänder, säger Raimo Pälvärinne, chef för Folktandvården i Östergötland.

Kenneth Johansson (c) ordförande i riksdagens socialutskott, håller egentligen med.

–Men vi måste först släcka elden och stötta dem som har stora problem och som inte har råd att fixa sina tänder, säger han.

Privattandläkarna är desto nöjdare med förändringen av tandvårdsförsäkringen och anser att det är bra att alla, och inte bara unga och gamla, får del av stödet. Bodil Frankander, ordförande för privattandläkarna i Stockholm, tror heller inte att det nya systemet blir mer kostnadsdrivande när förhandsprövningen av behandlingarna slopas.

–Det kommer att krävas mer dokumentation än tidigare och det normala ska alltid vara att man använder standardmaterial som plast vid lagningarna. Ska man sätta in porslin måste man kunna visa varför det är nödvändigt, säger hon.

Oppositionen anklagar regeringen för att vara sent ute med reformen och att den borde innehålla mer pengar. Men Kenneth Johansson (c) är bara stolt.

–Vi är kanske ett halvår sena, men socialdemokraterna gjorde ju inget på 10 år.

Annons
Annons
X

Privattandläkaren Bodil Frankander tycker att det nya systemet är bra, eftersom det blir billigare för dem som verkligen behöver hjälp. Här arbetar hon tillsammans med sköterskan Margareta Karlsson.

Foto: KARL MELANDER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X