Svårt byta livsstil

Att byta livsstil är inte alltid så lätt som man tror, även om längtan är stor. Det tog Rickard Björklund flera år att varva ned och riktigt släppa taget om sitt gamla karriärjag.

Under strecket
Publicerad
Rickard Björklund på Skebo gård med yngsta dottern. Han hoppade av hetsen på Stureplan, men det  tog honom två år att anpassa sig till sitt nya liv på landet. Foto: Åke Eicson

Rickard Björklund på Skebo gård med yngsta dottern. Han hoppade av hetsen på Stureplan, men det tog honom två år att anpassa sig till sitt nya liv på landet. Foto: Åke Eicson

Annons

I mitten av 1990-talet var Rickard Björklund vd för sitt livsverk, ak-tiemäklarfirman Matteus Fond-kommission. Han var väl inkörd på den hektiska livsstilen runt Stureplan, platsen som under it-eran blev symbolen för finansiell framgång och stigande aktiekurser. Allt snurrade på i högtakt.
– Jag jobbade jämt eller umgicks med kolleger. Företaget och lönsamheten kom först.

Arbetsdagen började åtta på morgonen och slutade inte sällan förrän långt in på småtimmarna. Hans fru och tre döttrar såg inte mycket av honom.
– I efterhand kan jag se att det var extremt påfrestande och en enorm arbetsbelastning. Men just då upplevde jag det inte så. Vi hade så vansinnigt roligt ihop och en stark gemenskap på företaget.
Det fanns ändå en längtan att hoppa av. Han kände sig allt tröttare. De sista åren måste han ta en tupplur på jobbet varje dag.
– Fortsätter jag i den här takten dör jag, tänkte jag, berättar Rickard Björklund.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons