Annons

Svårt att tänka sig ett bättre premiärprogram av Sommar

Rickard Söderberg.
Rickard Söderberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klockan 13 sänds årets premiäravsnitt av ”Sommar”. Men redan nu går det att lyssna på poddversionen i SR:s app och på hemsidan. Det blir gripande och öppenhjärtigt med operasångaren Rickard Söderberg, skriver SvD:s recensent Elias Björkman.

Under strecket
Publicerad

En upplevelse kommer aldrig överträffas av själva längtan efter en upplevelse: hellre något lyckligt oupplevt än olyckligt genomlevt. Med de orden inleder operasångaren Rickard Söderberg årets omgång av ”Sommar i P1”.

Trots att Söderbergs berättelse i mångt och mycket följer den numera klassiska berättarbågen för ”Sommar” – från uppväxten och skolåren, sökandet som ung vuxen och att landa i ett jag att känna sig trygg i – är det svårt att tänka sig ett bättre premiärprogram. Här är inte barndomen nostalgiskt förskönande, alla som genomlevt högstadiet utan att passa in i den snäva mallen för det föregivet ”normala” lär känna igen det utanförskap Söderberg skildrar; hånen och trakasserierna, den ständiga oron att bli påhoppad, att tvingas dölja den man är. (”De hårda nypen i bröstvårtorna är det jag hatar mest”.)

Annons
Annons
Annons