Annons

Sara L Bränström:Svårt att ta tag i egna matsvinnet – här kan du börja

Varje enskild person slänger i genomsnitt 45 kilo mat och dryck om året.
Varje enskild person slänger i genomsnitt 45 kilo mat och dryck om året. Foto: Bertil Ericson/TT

Resterna från helgmaten kan ge grav klimatångest om den inte äts upp. Men det finns sätt så att döva samvetet. Att köpa mindre mängder nötkött är ett sätt, att göra om resterna till nya måltider är ett annat.

Under strecket
Publicerad

När Sverige ska göra sitt till för att bidra till FN:s globala hållbarhetsmål har man sagt matsvinnet ska halveras. Varje enskild person slänger i genomsnitt 45 kilo mat och dryck om året – livsmedel som producerats, förpackats och köpts hem för att ätas. Men av olika anledningen hamnar maten i soporna istället.

Matsvinn är ett problem som i högsta grad också angår industrin, livsmedelsproducenter, matbutiker, restauranger och storhushåll. Bland dessa aktörer är redan mycket arbete igång och svinnet per år och person är lägre jämfört med hushållen.

Annons
Annons
Annons