Annons
X
Annons
X

Svenskar slår rekord i att välja rörlig ränta

Det tycks vara svårt att hitta argument för svenska bolåntagare att binda sina bolån. Andelen rörliga lån överstiger nu 60 procent av lånestocken.

Snart blir den ännu högre, spår experter.

Bopriserna
Andelen bolån med rörlig ränta har stigit stadigt sedan slutet av 1990-talet. Just nu slår svenska bolånetagare rekord i rörlig ränta.
Andelen bolån med rörlig ränta har stigit stadigt sedan slutet av 1990-talet. Just nu slår svenska bolånetagare rekord i rörlig ränta. Foto: Tomas Oneborg

**Svenska hushåll fortsätter **att låna till sin bostad. Den senaste tolvmånadersperioden ökade bostadslånen med 7,4 procent.

Samtidigt ökar andelen som väljer lån med rörlig ränta. Idag uppgår den till 62,3 procent av den totala lånestocken, vilket är rekord. Aldrig tidigare har andelen varit så hög.

– Det är en logisk utveckling. De som följt bankernas råd att välja bundet kan känna sig lurade när räntorna har gått ned, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Annons
X

Han bedömer att trenden med att välja rörligt kommer att fortsätta ett bra tag till, mycket tack vare de nuvarande låga räntorna och Riksbankens signaler om en fortsatt låg ränta.

– Andelen kan säkert bli upp över 70 procent de närmsta två, tre åren. Det är svårt idag att hitta argument för att binda lånen, säger han.

Det är svårt idag att hitta argument för att binda lånen

Även Tomas Pousette, tidigare chefsekonom på SBAB och en av medlemmarna i SvD:s räntepanel tror att att andelen rörligt kan öka framöver.

– Några procentenheter till kan det säkert stiga, säger han och konstaterar att många bolånetagare har positiv erfarenhet av rörliga räntor. Detta eftersom det varit mest gynnsamt med rörliga räntor under de senaste tio till femton åren.

– Det har givetvis bidragit till ökningen. Det är länge sedan som bundet var fördelaktigt, säger Tomas Pousette.

**Han tror även **att det nyligen införda kravet på bankerna att informera låntagarna om vad snitträntan ligger på ytterligare kan öka intresset för rörliga räntor.

– Om hushållen vore optimala borde de ligga kvar på rörligt ett tag till för att binda innan räntorna går upp, säger han.

Claes Hemberg råder alla att ligga på rörligt och istället se till att man har en buffert i sin privatekonomi så att man klarar av en räntehöjning. Han höjer en varningens finger för att binda sina lån.

– Det är oerhört svårt att pricka in rätt tillfälle. Och ingen vet hur lång period en ränteuppgång varar.

**Förra toppnoteringen för **andelen lån med rörliga räntor låg på 61 procent under andra halva av 2010. Därefter sjönk andel rörligt en tid för att att få ny fart i slutet av 2013. Sedan dess har andelen ökat kraftigt fram till dagens notering.

– Det är först när räntorna går upp och man känner det ordentlig i plånboken som intresset för bundet kommer att öka. Det kanske kommer att ta tre år innan man kommer dit, säger Claes Hemberg.

Sett över längre tid, sedan slutet av 1990-talet har andelen bolån med rörliga räntor stadigt ökat.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, tror även han att andelen med rörliga lån kommer att fortsätta att ligga på en hög nivå.

– Andelen kan gå upp lite till för att sedan plana ut, säger han.

Han konstaterar att det ökade intresset för rörligt hänger samman med den allmänna räntenedgången.

– När räntan faller är det den rörliga räntan som faller först. Framtidsbilden är sådan att man tycker att det är lugnt att ligga på rörligt, säger han.

**En konsekvens av **den historiskt höga andelen lån med rörliga räntor är att hushållen är känsliga för framtida ränteförändringar.

– Riksbankens räntevapen kan få en väldigt effekt, säger han.

Ta hjälp av Räntekartan när du förhandlar om räntan | SvD svd.se
Annons
Annons
Annons
X

Andelen bolån med rörlig ränta har stigit stadigt sedan slutet av 1990-talet. Just nu slår svenska bolånetagare rekord i rörlig ränta.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X