Annons

Svårt att hejda växande nyzeeländsk hemlöshet

Här är det gott, men allt dyrare, att bo. I Nya Zeelands större städer, som här Christchurch, har bostadspriserna nått nivåer som är för höga för många. Arkivbild.
Här är det gott, men allt dyrare, att bo. I Nya Zeelands större städer, som här Christchurch, har bostadspriserna nått nivåer som är för höga för många. Arkivbild. Foto: Mark Baker

I den ekonomiska boomens Nya Zeeland frodas även hemlösheten. Och tvivlen växer på att den nya premiärministern Jacinda Ardern ska kunna lösa problemet i brådrasket.

TT
Publicerad

Andelen hemlösa är högst bland de 35 länderna i OECD, enligt statistik från 2015. Då var nästan en procent av Nya Zeelands befolkning utan fast tak över huvudet, och sedan dess befaras situationen bara ha blivit värre.

Detta bidrog till att fälla National Partys regering förra året. Och Labour-partiets politiska underbarn Ardern, som tog över makten, har hittills vikt 3,8 miljarder dollar (23 miljarder kronor) till bland annat "kiwibuild". Det går ut på att bygga billigare bostäder. Men John Tookey, infrastrukturexpert vid Auckland University of Technology, befarar att brist på arbetskraft kommer att göra kiwibuild svårgenomförbart.

Annons
Annons
Annons