”Svårt att ha en strategi om målet är otydligt”

Socialminister Lena Hallengren (S) frågas ut i Konstitutionsutskottet, KU, om regeringens agerande i samband med bland annat coronapandemin.
Socialminister Lena Hallengren (S) frågas ut i Konstitutionsutskottet, KU, om regeringens agerande i samband med bland annat coronapandemin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hela utfrågningen i konstitutionsutskottet om coronastrategin haltar. En strategi blir aldrig begriplig om man inte säkert vet vilket mål man strävar mot, skriver strategiforskarna Lars Bengtsson och Thomas Kalling.

Under strecket
Publicerad
Press/Lunds universitet
Foto: Press/Lunds universitet
Annons

I dagarna granskas regeringens coronastrategi av Konstitutionsutskottet (KU). Som strategiforskare förundras vi av de frågor och svar som rör coronastrategin. Begreppet strategi verkar inte förstås av varken KU:s ledamöter eller regeringens ministrar. Strategibegreppet kommer ursprungligen från den militära världen och sen ett femtiotal år tillbaks används det också i företagsvärlden. Att det nu används också i politiken är en ny och intressant företeelse i sig, och det kan också förklara det något valhänta bruket av begreppet.

Annons
Annons
Annons