Annons
X
Annons
X

”Svårt att granska läromedel”

Sjundeklassare i Göteborg reagerade när de fick övningsuppgifter där de skulle böja ordet ”neger”. Skolverket och Skolinspektionen riktar hård kritik mot skolan men menar att det är svårt för myndigheterna att granska vilka läromedel skolorna använder.

I övningarna som eleverna fick vid en lektion i engelska ombads de även att översätta meningarna ”Vargarna åt upp negrerna” och ”Jag tycker inte om historien om negrerna”.

Övningarna ska enligt Göteborgsposten som uppmärksammade historien ha varit hämtade ur en svensk lärobok.

Streteredsskolans rektor Björn Blomgren säger att han inte sett materialet tidigare.

Annons
X

– Aldrig. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunna föreställa mig att sådant förekom. Jag blir så förbannad och besviken att man kan använda meningar som innehåller de här orden. Det finns ingen anledning överhuvudtaget. Jag ser mycket allvarligt på det, säger han.

Läraren har förklarat att materialet kommer från en minst 15 år gammal bok som hon har glömt namnet på. Hon har beskrivit det hela som ”jätteolyckligt”.

Alla lärare på skolan samlades i går och i dag kommer man enligt Björn Blomgren börja gå igenom samtligt undervisningsmaterial på skolan.

– Jag kommer även samla elevrådet, säger han och menar att det är viktigt inte minst eftersom han förstått att elever har blivit upprörda.

– Det tycker jag är bra. Sen varför de inte kom till mig som de brukar kan jag inte svara på.

Till hösten kommer man enligt Björn Blomgren genomföra förändringar på skolan.

– Jag inför ämneslag. De betyder att lärarna också kan granska varandra, säger han.

Skolinspektionen i Göteborg har sedan i februari en pågående tillsyn av skolorna i Mölndals kommun. Ett besök på Streteredsskolan är sedan tidigare planerat i nästa vecka. Man kommer då att titta närmare på skolans värdegrundarbete.

– Det som hänt är ju oacceptabelt utifrån de lagar och förordningar som finns om skolans värdegrund. Vi får ju gräva i detta och se hur man jobbar förebyggande med värdegrundsfrågor, säger Lena Dahlgren, enhetschef på Skolinspektionen i Göteborg.

Ytterst är det rektorn som är ansvarig för att lagar följs, förklarar Lena Dahlgren. Rättar skolorna inte till brister som kommer till Skolinspektionens kännedom kan det bli aktuellt med sanktioner. När man granskar skolorna tittar man emellertid normalt sett inte på läromedlen.

– Vi har haft speciella projekt där vi gjort det men det ingår inte i den regelbundna tillsynen.

Inte heller Skolverket genomför något läromedelskontroll.

– Det blir allt mer komplext att göra läromedelsgranskningar eftersom det blir allt mer varierande vad skolorna använder. Förr var det mer samlat vilket undervisningsmaterial man hade, säger Annika Hjelm, undervisningsråd på Skolverket.

Hon tror dock att det är sällsynt med sådant material som förekommit på Streteredsskolan.

– Det här var så pass grovt så det tror jag är extremt ovanligt. Jag tror också att de flesta läromedelsförfattare är mer och mer medvetna och funderar över vad de förmedlar för normer. Men det kan ju vara så att den som skriver och är expert på exempelvis historia har svårt att ha ett normkritiskt förhållningssätt till sitt material, säger hon.

Göran Hägg, författare som under många år har recenserat läroböcker, kallar det en ”skandal” att så gamla läroböcker används.

– Gamla läromedel och övningar behöver inte vara dåliga och det är inte alltid fel att läsa gamla texter där man använder gamla ord, men i det här fallet kan man tycka att det var lite omdömeslöst.

Han håller samtidigt med Skolverket om att de nyare böckerna är noggranna med innehållet.

– Det finns ingenting som är så politiskt korrekt som en svensk lärobok. Jag kan försäkra dig om att du aldrig hittar en bok som överträder det absolut senaste man ska tycka om exempelvis jämställdhet, man kan till och med säga att skolböcker är det enda område där man har total kontroll över åsiktsbildningen.

– Det stora problemet i skolan är bristen på nya läroböcker, säger han.

Staffan Selander, professor i didaktik vid Stockholms universitet, menar att källkritik är nyckeln.

– I alla texter uttrycks värderingar, att tro att läroboken ska gå fri från det tror jag är ett misstag.

Är dina skolböcker omoderna? Hör av dig till SvD. mailto:mikaela.akerman@svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X