Annons

Elisabeth Hjorth:Svårt att fånga flickighetens tvetydighet

Filosofiskt och litterärt drev Simone de Beauvoir idén om det tvetydigas betydelse. Det är den ”orena” romankonst som sammanför filosofi och litteratur som talar starkast om den mänskliga existensen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lolita. Ett begrepp, en figur att fortfarande spinna drömmar kring? Eller en kliché, föråldrad sedan decennier? Möjligen har hon andra namn och återfinns på andra platser än när Nabokovs berömda roman utkom 1955, men hennes ande svävar uppenbarligen över samtiden. En förälders kritik av klädkedjornas mode för flickor i mellanstadieåldern har väckt starka reaktioner denna sommar. Hur flickor klär sig tycks vara en moralisk angelägenhet för stora delar av befolkningen, män och kvinnor i alla åldrar vet vad som är rätt i denna fråga.

Men på vilka sätt går det att tänka om fenomenet bortom kommentarfälten? Att flickor har rätt att vara något annat än en projektionsyta för mäns fantasier, att de ska slippa behaga i förkrympta kläder som inte går att röra sig i? Har de i så fall också rätt att älska minikjolar och lackbyxor utan att någon vuxen ska solka alltsammans genom att, som den upprörda föräldern i fråga, kalla det modet för ”luder”?

Annons
Annons
Annons