Svårt att bota girighetssjukan

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter 90-talets profityra på världens börser är det många som vill ha mer. Alan Greenspan beskriver det som en girighetsinfektion. Att stuva om redovisningen så att vinsten ser högre ut ökar underlaget för bonusar och optioner och kan bli svårt att motstå för alla med Greenspans sjukdomsdiagnos. För den som smittats av snålhetssjukan är ju allt som gynnar en själv farligt frestande.
För att investerarna ska vilja satsa sina pengar på börsen igen måste de kunna skilja friska företag från sjuka. Hur gör man det? Ja, svårartad girighetssjuka yttrar sig som att företaget bara är intresserad av egen vinst. Tumregeln blir alltså att välja bolag som uppskattar andra värden än detta. Företag som inte är förblindade av sitt eget goda.
Många bolag betonar att de har ett samhällsansvar. Begreppet shareholder value vidgas till stakeholder value - det egna goda kompletteras med hänsyn till andra.

I skenet av de senaste redovisningsskandalerna är det fler företag som börjat närma sig detta tänkande. För att bevisa
att de är friska bolag som förtjänar aktiespararnas förtroende och pengar måste de skaka av sig alla kopplingar till girighetssjukan. En etikpolicy blir ett alltmer populärt inslag på den vägen.
Men det räcker inte med läpparnas bekännelse. Först när företagen gör något konkret för att minska miljöförstöringen, främja utvecklingen i tredje världen eller öka antalet kvinnor i näringslivet förstår vi att de menar allvar. Först då kan vi friskförklara dem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons