Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Svarslöst om sämre tider

Varselvågen har svept in också i Sveriges riksdag. De mörknande utsikterna präglade partiledardebatten i dag – men Sveriges ledande politiker hade inte med sig några nya idéer om hur utvecklingen ska mötas.

Statsminister Fredrik Reinfeldt i replikskifte med Miljöpartiets språkrör Åsa Romson under onsdagens partiledardebatt i Riksdagen i Stockholm.
Statsminister Fredrik Reinfeldt i replikskifte med Miljöpartiets språkrör Åsa Romson under onsdagens partiledardebatt i Riksdagen i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Varsel betyder förebud, eller förvarning, enligt Svenska Akademiens ordlista.

Och de varsel om uppsägningar som nu faller som ett ilsket höstregn över landet är också högst konkreta hot mot många svenskars ekonomi. De är också tecken på att utvecklingen blir sämre än vad regeringen räknade med i sin budget för knappt en månad sedan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) påpekade efter partiledardebatten att regeringen hela tiden framhållit de stora ”nedåtriskerna” – alltså att ekonomin kan gå ner i en djupare lågkonjunktur än väntat.

Annons
X

Det är tecken på det som nu blir alltmer synliga. SSAB har varslat 450 anställda i Borlänge, Oxelösund och Luleå. Volvo har varslat 400 i Säffle, Sony Mobile 650 i Lund, Holmen 230 i Hallstavik. Telia berättade i dag att 2 000 jobb ska bort från koncernen, där en tredjedel av de anställda finns i Sverige.

Varslen i Sverige har inte varit fler på tre år, och är i år dubbelt så många som förra året.

Det här genomsyrade förstås hela partiledardebatten. Stefan Löfvens ersättare Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, dömde ut regeringens arbetsmarknadspolitik. Arbetslösheten är högre i dag än vid maktskiftet 2006, och andelen sysselsatta är lägre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fredrik Reinfeldt hade några timmar tidigare hoppat högt på Olympiastadion i Berlin, när Sverige gjorde 4-4 mot Tyskland. Bredvid honom satt den snopna förbundskanslern Angela Merkel.

  –Det här visar vad lite glöd kan göra, sade Reinfeldt i TV 5 strax efteråt. Och i riksdagen var statsministern också betydligt mer engagerad än i debatten i SVT:s Agenda förra söndagen.

  Reinfeldt hävdade nu att S skuggbudget är ”ogenomtränglig” och att Damberg bara redovisar en del av den, genom att inte tala om skattehöjningarna.

  Regeringens budget är enligt Reinfeldt utformad för att möta just den nuvarande situationen med vikande internationell efterfrågan – bakgrunden till varslen i exportindustrin. Reinfeldt lät ibland som under finanskrisen 2008, och kanske stärks självförtroendet av att krisen den gången vände opinionen till regeringens fördel.

  Men om de många varslen är förebud om sämre tider kan de optimsitiska prognoserna i regeringens budget, och oppositionens svar på den, snart vara överspelade.

  Vad gör då regeringen – och oppositionen – om utvecklingen blir mycket sämre än de har trott? Det fick väljarna inget svar på i partiledardebatten.

  LÄS MER:
  Direktrapport av partiledardebatten.

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Fredrik Reinfeldt i replikskifte med Miljöpartiets språkrör Åsa Romson under onsdagens partiledardebatt i Riksdagen i Stockholm.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X