Recension

Lola uppochner 460 s.Svårnystad thrillergåta av Fagerholm

PARADOXALT Monika Fagerholms författarskap är krävande och inbjudande på samma gång. Men i det enorma persongalleriet i hennes mordgåta är det den här gången lite för lätt att villa bort sig, skriver Annina Rabe.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Varje gång jag läser en ny bok av Monika Fagerholm slås jag av, imponeras jag av, grubblar jag över, den enorma ansträngning som hela verket tycks utgöra. Den känns i varje mening; det skall inte vara lätt, vare sig för författaren eller för läsaren. För varje bok är det som om hennes romanvärld växer, förgrenar sig, bildar en allt tätare och snårigare växtlighet.

Och ändå. Ändå är Monika Fagerholm en så oerhört inbjudande författare. Sällan ställs begreppet ”svår” så på tvärs som just i hennes författarskap. För hur slingriga de där stigarna än må vara, är det något som tvingar läsaren vidare. Den som uppskattar Fagerholm låter sig villigt dras in i de där snåren och känner inte ens motståndet. En sådan paradoxal författare är Monika Fagerholm: svår och lättillgänglig på samma gång. Lekfull, samtidigt mycket allvarlig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons