Annons
X
Annons
X

Svaret kan inte vara att skicka fler poliser till Husby

Vi har misslyckats med att ge många av människorna i förorterna ett hopp om framtiden. Det vi nu ser är alliansens så kallade Järvadialog i dess fullständiga misslyckande, och svaret på gårdagens händelser i Husby kan inte vara att skicka fler poliser, skriver Stockholmspolitikern Ann-Margrethe Livh (V).

BRÄNNPUNKT | UPPLOPPEN I HUSBY

Vad har Husby fått de senaste åren? Vad har Järva fått? Nedskärningar, minskade framtidschanser, segregation och stigmatisering.
Ann-Margarethe Livh

Nu brinner bilar i Husby och på sociala medier ser vi filmklipp på poliser som gör rusningar över gångbroarna där alla som står i vägen knuffas ned, ung som gammal.

Det är ett drama som gränsar till tragedin. Jag har bott i Rinkeby i 30 år och sett ett fantastiskt engagemang, fantastiska folkrörelser och en blomstrande kultur som om och om igen satts på undantag.

Annons
X

Vad har Husby fått de senaste åren? Vad har Järva fått? Nedskärningar, minskade framtidschanser, segregation och stigmatisering. När polisen skjuter en äldre man ute i Husby rapporterar alla tidningar polisens felaktiga uppgifter – och det går ganska enkelt då nästan inga journalister bor i området och sällan skickas dit. Förrän bilarna brinner igen.

Det handlar inte om att försvara att bilarna brinner, det handlar om att förklara varför de gör det. Det är en frustration och en misstro mot polisen och övriga samhället som är desto sorgligare eftersom den har en verklig bakgrund. Under vårens #BästaBeatrice-debatt kunde man få intrycket av att frågan om det finns institutionell rasism hos polisen var oklar. Tvärtom är det belagt i forskning och statliga utredningar, se till exempel” Släcka eld med bensin – Om institutionell rasism och polisens arbete i förorter” i SOU 2006:73.

Det är inte det att det saknats möjligheter till dialog. Förra året ockuperades Husby träff som en protest mot nedskärningarna av kulturverksamheten i Husby. De bjöd in till ett samtal om hur man skulle kunna utveckla området. Alliansen vägrade lyssna. Husbyborna är också missnöjda med att de blivit överkörda både när det gäller trafiksepareringen och möjligheterna att vara med och påverka det framtida arbetet med Järvavisionen. Hur vägar byggs ovan mark utanför deras fönster men i tunnel förbi rikare områden. Hur arbetsplatser och service flyttar från området och ersätts av fler poliser nattetid. Nedläggningen av de tre välfungerande familjecentralerna i Husby, Tensta, och Rinkeby, höjningen av avgiften till Kulturskolan så att nu bara en procent av barnen i Rinkeby deltar, förslumningen av Rinkeby centrum efter nedläggning av 400 kommunala arbetsplatser i området. Nedläggning av skolor och bibliotek, indragning av SL-kort för gymnasieelever, så gott som inga resurser för lokalt föreningsliv och lokal kultur. Listan kan göras hur lång som helst. Tänk tanken hur det skulle vara om vi haft dessa verksamheter kvar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi har misslyckats med att ge många av dessa människor ett hopp om framtiden. Det vi ser är alliansens så kallade Järvadialog i dess fullständiga misslyckande, och svaret på gårdagens händelser kan inte vara att skicka fler poliser.

  Detta är sociala problem och kan bara lösas med sociala satsningar. Vi beklagar gårdagens våldsamma händelser i Husby. Det gör även de boende i Husby. Men frågan är nu hur vi går framåt. Det måste vi göra tillsammans med de boende i Husby. Inte mot dem, inte ovan deras huvuden, inte på låtsas. Listan ovan på utvecklingen i Järva är en dyster bild, och så länge den fortsätter är lösningen politisk – inte polisiär.

  ANN-MARGARETHE LIVH

  gruppledare Vänsterpartiet Stockholms stadshus.

  Tidigare debattartiklar om förorten:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X