Annons
X
Annons
X

Svaren bär vi redan inom oss

Tulsa Jansson är filosofisk praktiker. Hon tar emot för enskilda samtal, men understryker att hos filosofen blir man inte tröstad, snarare utmanad och ifrågasatt.

”När man hamnar i kris handlar det ofta om val, säger Tulsa Jansson, filosofisk praktiker och författare till boken ”Du har svaren – filosofi till vardags”.
”När man hamnar i kris handlar det ofta om val, säger Tulsa Jansson, filosofisk praktiker och författare till boken ”Du har svaren – filosofi till vardags”. Foto: KNUT JANSSON

IDAGSERIE: VÄLJA VÄG I LIVET

Tanken med det konfronterande samtalet är att visa vägen till svaren som vi redan bär inom oss. När vi står inför stora frågor behöver vi konstruktiv distans till våra dilemman. I sin bok Du har svaren – filosofi till vardags beskriver hon filosofin kan användas för att välja väg i livet.

– Varje gång du väljer, oavsett om du har en formulerad tanke kring valet, så är det ett uttryck för vad du tycker är värdefullt. När man hamnar i kris handlar det ofta om val. Att man plötsligt blir osäker på vilket värde man ska följa. Och varför.

Varje gång du väljer är det ett uttryck för vad du tycker är värdefullt.
Tulsa Jansson

Annons
X

Tulsa Jansson ber den som kommer till henne att formulera en fråga att jobba med. Hennes uppgift är att titta på frågorna bakom frågan och skärskåda normer och värderingar. Vissa är vi medvetna om, andra inte.

– Genom dialogen kan vi reflektera och få syn på dem. Vi diskuterar vad som är viktigt i livet, vad ett meningsfullt liv är och söker svar på frågan ”vem är jag”. Du kan prova ditt val i olika filosofiska skolor. Det finns en uppsjö sätt att tänka kring olika dilemman.

Tre frågor finns alltid med i denna kritiska och kreativa undersökning:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Vad vill jag?

  • Varför vill jag det?

  • Hur kan jag rättfärdiga att jag vill det?

  Den som söker tio steg för att bli lycklig har ingenting att hämta i filosofin, menar Tulsa Jansson. Den innefattar bra verktyg för att ställa frågor och erbjuder näring åt olika sätt att tänka. Ofta vill vi förenkla och hitta snabba svar. Filosofin uppmanar till att ta personligt ansvar.

  Tulsa Jansson menar att det finns många fallgropar som försvårar för oss att vara så kloka som vi kanske skulle vilja vara. Hon kallar dem visdomshinder:

  Vi förenklar verkligheten, vi brister i mod, vi håller oss kvar i gamla vanor, vi är egoistiska, vi brister i medvetenhet, vi distraherar oss i stället för att gå på djupet med vårt missnöje.

  För att konfronteras med sina livsval och fördjupa sin visdom krävs en stillhet så att tanken kan få det utrymme den behöver.

  Musik för dig som är i valet och kvalet:

  • The times they are a-changin'.
  Bob Dylan

  • Doing the right thing.
  Whitney Houston

  • How do you do it.
  Gerry and the Pacemakers

  • Tell me what you see.
  Beatles

  • You can´t always get what you want.
  Rolling Stones

  Urval: Harry Amster

  Annons
  Annons
  X

  ”När man hamnar i kris handlar det ofta om val, säger Tulsa Jansson, filosofisk praktiker och författare till boken ”Du har svaren – filosofi till vardags”.

  Foto: KNUT JANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X