Annons

Svårare smita från böter i EU

Snart blir det omöjligt att smita undan böter som man får i andra EU-länder. Med ett gemensamt och gränslöst indrivningssystem inom EU ska ingen kunna undgå att betala böter som är på minst 70 euro, cirka 640 kronor. Totalt handlar det om flera hundra miljoner kronor om året som ska drivas in i de 15 medlemsländerna.

Under strecket
Publicerad

EU-ländernas justitieministrar har gjort en politisk överenskommelse om att man ska hjälpa varandra att komma åt ofoget med att framför allt bilister struntar i att betala böter man dragit på sig i andra länder inom EU. Ett annat skäl är att öka trafiksäkerheten.

Länderna ska erkänna varandras domar och utnyttja varje lands indrivningsmyndighet för att se till att böterna betalas. I Sveriges anlitas kronofogden. Många lever i tron att det utomlands är fritt fram att parkera hur som helst och köra hur fort som helst utan att man sedan behöver bry sig om böterna. Till viss del stämmer det också. Bara ett fåtal av EU-länderna har lagliga möjligheter och avtal med andra länder om att man ska hjälpas åt med indrivningen. Så är det exempelvis inom Norden och mellan Beneluxländerna.

Annons
Annons
Annons