Svårare resa till USA med tillfälligt pass

På lördag kan det vara sista dagen då svenskar släpps in utan visum i USA, om passet inte är maskinläsbart. Då går nämligen USA:s tidsfrist ut för pass som inte kan läsas automatiskt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det innebär att vissa av de många västerlänningar som normalt får turista och resa visumfritt under 90 dagar i USA inte längre kan resa utan att byta till ett nyare pass eller söka visum.
Kravet drabbar inte svenskar med vinrött EU-pass och ytterst få med äldre blå pass. De som hastigt ska åka till USA och saknar pass, eller har slarvat bort sitt pass, får däremot problem. Provisoriska, rosa pass som utfärdas på flygplatsen saknar maskinkod - och utan tid för att söka visum tvingas resenärer att stanna hemma.
Ett maskinläsbart pass har en siffer- och maskinkod på personuppgiftssidan. Att koden finns blir också ett krav för visumfritt resande med Sas.

– Vi riskerar böter i USA på över 3 000 dollar per resenär med underkänt pass, konstaterar Thomas Jakobson, ansvarig för dokumentkontrollen vid Sas.
Av de blå passen är det vissa, utfärdade i glesbygd eller på beskickningar utomlands, som saknar dessa rader. I de fallen rekommenderas USA-resenärer att byta till modernare pass.
I kampen mot terrorister
har USA ställt en rad passkrav de senaste åren, men ofta har respit givits i sista stund när kaos hotat på flygplatserna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons