”Svårare läge än tidigare”

Som aldrig tidigare ­präglas Sveriges nya Afghanistan­styrka av uppdragets allvar. Förra året stupade tre svenskar och en lokal­anställd tolk, i april mördades en svensk biståndsarbetare. Nya svenska soldater och officerare tar över ansvaret i Afghanistan på måndag. SvD har följt en av styrkans plutoner under ett halvårs förberedelser på övningsfälten vid Livgardet och på Gotland.

Under strecket
Publicerad
YVONNE ÅSELL
Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

Sverige byter ut sin militära personal i Afghanistan varje halvår, och på måndag tar en ny styrka över ansvaret. Den kommer ner lagom till ”fighting season”, det vill säga sommarhalvåret med dess hårdare strider. Usama bin Ladens död i grannlandet Pakistan tror man inte på svensk sida ska påverka insatsen. Läget är spänt nog i dag och det finns redan flera uttalade hot mot förbandet.

–Säkerhetsläget är ansträngt, det är kanske ett svårare läge än tidigare. Nu står vi inför en våroffensiv, det har talibanerna uttalat. Det finns upprorsmakare – talibaner och kriminella – som verkar i vårt område och som vi hamnar i strid med när vi stör deras verksamhet, säger överste Rickard Johansson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons