Annons
X
Annons
X

”Svårare för KD att sitta still i båten”

Göran Hägglund valde att kommentera Moderaternas utspel om en redan planerad tillsynsmyndighet på Twitter. Att händelsen får så stor uppmärksamhet beror på intresset för alliansens framtid, menar de statsvetare SvD pratat med. ”Nu väntar alla på att det ska komma en förändring”, säger Peter Esiasson, forskare på Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson lanserade ett förslag om en ny tillsynsmyndighet för äldeomsorgen. Problemet var bara att en sådan myndighet
redan håller på att sättas samman. Då reagerade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund – på Twitter.

”Själv funderar jag på att presentera en idé som jag kallar jobbskatteavdrag...” Peter Esiasson, forskare på Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, ser reaktionerna på Hägglunds kommentar som ett tecken på det intresse som finns kring samarbetet mellan de borgerliga partierna.

– Det är enastående att partierna lyckats hålla ihop så här länge. Nu väntar alla på att det ska komma en förändring, säger han.

Annons
X

KD har fått lågt väljarstöd i de senaste opinionsundersökningarna, som i Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning i maj då KD fick 3,7 procent.

– Det här är en markering om att man inte bara tiger still. Det är lättare att vara överseende om man är ett starkt parti. För KD är det svårare att sitta still i båten. De vill ha ära för sådana här saker, även om det utifrån sett är av ganska liten betydelse vem som har ansvaret för en utredning. Det är långsamma processer som ändrar bilden av partierna hos medborgarna. Det är värre för opinionen om de fortsätter att bråka, säger Peter Esiasson.

Han tror att uppmärksamheten kring uttalandet om den nya tillsynsmyndigheten är värre för Moderaterna och partisekreterare Kent Persson.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Moderaterna har haft en partisekreterare som avgått efter en rad tveksamma uttalanden. När det nu kommer en ersättare så måste han vara klanderfri. Hans manöverutrymme är mindre än om Arkelsten inte hade funnits, säger Peter Esiasson.

  Mikael Gilljam, även han forskare vid Göteborgs universitet, tror att det fortfarande finns en osäkerhet i att tolka politikers uttalanden i sociala medier.

  – Jag tycker att det här var ganska fyndigt sagt. Det är väl snarare ett sundhetstecken att inte KD blev argare än de blev över Moderaternas utspel.

  Göran Hägglund har avböjt att kommentera sina tweets men twittrade senare under dagen: ”Det här med att ny profilbild & skämtsam kommentar till alliansvänner ger mer uppmärksamhet än stora välfärdsreformer...”

  På den nya profilbilden bär Göran Hägglund mörka solglasögon och ses med hård min rätta till en liten mick som sitter intill kinden.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X