Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Lotta Lundberg: Svåra tankar skapar modiga människor

Alla som varit i Berlin känner till snubbelstenarna. De bronsklädda gatstenar som ska minna oss om de människor som levde i husen vi går förbi. De som blev borttransporterade och mördade i lägren under kriget. Utanför min port ligger tre.

Herr och fru Pincus mördades i Riga – och Eva Rohr begick självmord. Jag vet fortfarande inte om de bodde i min lägenhet. Om Eva kanske hängde sig i mitt kök. Det går inte en dag i Berlin utan att jag tänker på det där kriget.

På förra bostadsrättsföreningsmötet fann jag mig själv sitta och drömma och i smyg räkna ut hur gamla mina grannar kan ha varit under 40-talet. Om deras föräldrar stod och gluttade bakom gardinen när transporten kom? Drog de en lättnadens suck eller skämdes de som hundar? Fanns det någon som faktiskt grep in, som gjorde skillnad?

Annons
X

Hur man blir feg är inte svårt att förstå, men hur blir man modig?

Och som ett brev på posten, den eviga frågan – vad skulle jag ha gjort? Hur man blir feg är inte svårt att förstå, men hur blir man modig? Varför har en del mer civilkurage än andra? Vem sticker ut och vågar när majoriteten hellre gömmer sig i mängden och i bästa fall, åratal senare – skäms. Finns det någon formel, någon barndom, utbildning eller kunskap som skapar modiga människor?

De som träffar och umgås med människor från andra kulturer är mer benägna att gripa in utan egen vinning.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Brian Palmer, socialantropolog vid Uppsala Universitet, berättar i P1:s "Kropp och själ" att forskning kartlagt att de som har något slags genomtänkt etisk övertygelse – religiös eller sekulär – har mer civilkurage än de som inte grubblat. Även de som träffar och umgås med människor från andra kulturer är mer benägna att gripa in utan egen vinning. Modiga blir också de som växer upp i hem där lydnad och disciplin inte står i fokus.

  Det är hoppingivande. Att de svåra tankarna, tagna hela vägen ut på konsekvensens trappa, faktiskt bidrar till att skapa modiga människor. Det talar också för att invandring och öppna gränser bidrar till kritiskt tänkande och jämställda relationer.

  Forskningen visar också att de som är födda med snippa är mer benägna att gripa in i kris än de som föddes utan. (Det tänker jag inte fördjupa här. Det är en egen krönika, förmodligen en hel söndagsbilaga.)

  Inget av vad Palmer säger förvånar mig. Det går att förädla de flesta människor. Det som förvånar och skrämmer är att vi inte använder den kunskap som faktiskt finns. Det har sagts om svenskarna att vi är naiva. Jag är inte säker på att det är hela sanningen. Jag tror att vi helt enkelt är oerfarna. Och utan erfarenhet står man mer handfallen i kris.

  Ingen blir snäll utan att öva. Mod är ett beslut.

  Vi saknar förförståelse. Vår smala lycka och enda räddning är att vi kan träna på allt. Vår civilisation är sårbar, allting är skört. Feghet får aldrig bli en ursäkt.

  Ingen blir snäll utan att öva. Mod är ett beslut. Ondskan har inte horn. En herde känner man inte igen på hans frisyr, mustasch eller bombajacka – utan på hans får. De som går förbi, står och ser på, inte ingriper. Alla de som kommer att stå och glutta bakom gardinen när transporten kommer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X