Annons
X
Annons
X

Svåra regler för pass

Till vilka länder får man resa utan pass? Vad händer om man saknar giltigt pass? Varför måste passen gälla ett halvår efter hemresa? Passfrågorna är många, svaren är inte givna.

[object Object]
Det är högst oklart vart du kan resa utan pass Foto: LARS HEDELIN

SvD.se har pratat med researrangörer, resebyråer, ambassader och UD för att försöka reda ut vilka passregler som gäller när vid utlandsresa.

Det visade sig tämligen snabbt att de generella regler som finns i teorin inte alltid stämmer överens med verkligheten. Martin Durnik, marknadschef på Ticket, sammanfattar läget väl när han säger:

– Det där med pass är inte så lätt. Vi har försökt skapa en lathund till våra kunder, men det är omöjligt, vi törs inte ta det ansvaret.

Annons
X

Hur noga kollas egentligen passen nu för tiden?

– Det går inte att förutse vad som kan hända vi passkontrollen. Jag har rest runt i hela Europa med körkort, men det är inget jag rekommenderar våra kunder för egentligen ska det inte funka till alla länder. Vårt tips är att alltid ha med sig passet, oavsett vart man reser.

Försökt skapa en lathund till våra kunder, men det är omöjligt
Martin Durnik, marknadschef på Ticket

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Flera länder, bland annat populära Thailand, kräver att passet ska vara giltigt sex månader efter inresa. Många undrar varför, inte bara resenärer utan också researrangörer och resebyråer.

  – Jag vet inte varför det är så, och jag vågar inte gissa, säger Martin Durnik.

  – Vi har ingen aning varför den regeln finns, vi vet bara att det är så, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor. På Thailändska ambassadens visumavdelning säger man till SvD.se att det handlar om resenärens säkerhet.

  – Om man hamnar på sjukhus och måste stanna längre än sex månader får man väldiga problem att resa hem om passet gått ut. Det gäller och för sig inte svenska resenärer eftersom Sverige har en ambassad i Bangkok där man lätt kan få nytt pass, men passreglerna måste vara lika för alla, säger en person på ambassaden som vill vara anonym.

  Samma person sätter också sexmånadersregeln samman med visumansökan.

  – Den som får ett turistvisum får stanna i Thailand i tre månader, men man måste inte resa förrän tre månader efter det att visumet utfärdades. Den som söker visum i dag kan alltså resa om tre månader och därefter stanna i Thailand i tre månader. Det blir sex månader och därför måste passet vara giltigt sex månader från det att man söker visum. I det fallet räcker det alltså om passet är giltigt tre månader efter själva inresan?

  – Nej, jag tror inte det faktiskt.

  Kort sagt: det där med pass är inte lätt.

  LÄS MER:
  Hit kan du resa utan pass

  Annons
  Annons
  X

  Det är högst oklart vart du kan resa utan pass

  Foto: LARS HEDELIN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X