Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Tomas Augustsson: Svåra månader väntar för Nokia

Att Nokia
stiger på börsen efter att företaget kommit med sin
rapport säger egentligen bara något om hur oerhört lågt ställda förväntningarna är på Nokia. Den stora förlusten för kvartalet var väntad och nu varnar dessutom Nokias ledning för att årets sista månader blir riktigt svåra.

Svårigheterna framöver är en följd av att Nokia än en gång står mitt uppe i en komplicerad övergång. Den här gången jobbar bolaget med att få ut sina nya smarta mobiler, Lumia 920 och Lumia 820, som bygger på Microsofts nya operativsystem Windows Phone 8.

De nya mobilerna och systemet ger markanta förbättringar jämfört med de Lumiamobiler som Nokia redan säljer. Och det har föga förvånande fått konsumenterna att avstå från att köpa de gamla modellerna i väntan på att de nya ska komma.

• LÄS MER:
Systemet under skalet avgör striden

Annons
X

Problemet för Nokia är bara att de nya mobilerna börjar säljas först i november på vissa marknader och det dröjer innan de hinner få vidare spridning. I praktiken varnar nu bolaget också för att man därmed riskerar att missa en stor del av den normalt så viktiga julhandeln.

Att Nokia stiger på börsen efter att företaget kommit med sin rapport säger egentligen bara något om hur oerhört lågt ställda förväntningarna är på Nokia.

Effekterna av Nokias modellskifte syns också tydligt i siffrorna. Under tredje kvartalet sålde inte bolaget mer än 2,9 miljoner Lumiamobiler, jämfört med 4 miljoner under andra kvartalet. Tittar man tillbaka ett år så har Nokias försäljning av smarta mobiler nu minskat från 16,8 miljoner till 6,3 miljoner. I siffrorna ingår både de nya Lumiamobilerna byggda på Windows Phone och de äldre modellerna byggda på Nokias eget system Symbian.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt som Nokias övergång från sitt eget Symbian till Windows Phone tar tid försämras bolagets läge också av att konkurrenterna trycker ut nya konkurrerande modeller. Nyligen började till exempel Apple sälja sin Iphone 5 och Samsung har nya varianter av sin toppmodell Galaxy S3 på väg ut i butikerna.

  Trösten just nu för Nokia är att bolagets enklare mobiler ändå håller emot någorlunda väl. Under tredje kvartalet sålde bolaget till exempel 76 miljoner vanliga mobiler, framför allt på tillväxtmarknaderna. Jämför man tredje kvartalet med föregående kvartal lyckades Nokia också få upp försäljningen av sina enklare mobiler med 4 procent, mätt i volym. Jämfört med tredje kvartalet förra året blev det ändå en nedgång med 15 procent.

  Men de aktieägare som väntar på svar på den stora frågan om Nokia klarar att ta sig tillbaka och möta konkurrenter som Apple och Samsung så finns det bara ett svar. Det vet vi inte än.

  Det är först när Nokias nya modeller hunnit ut i butikerna som vi vet om konsumenterna gillar både hårdvaran och det stora nya system som Microsoft tagit fram. I praktiken kommer det inte att finnas något svar förrän en god bit in på nästa år när försäljningen kommit igång i många länder.

  • LÄS MER:
  Ny brakförlust för Nokia

  • BÖRS:
  Nokias aktie rusar efter rapporten

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X