Annons

Migrantarbetare i svår sits under pandemin

Många utvecklingsländer är beroende av att migrantarbetare utomlands skickar hem pengar till sina anhöriga.

Men pandemin har gjort att pengakranen börjat sina – vilket har tvingat arbetare att antingen stanna under osäkra förhållanden, eller återvända hem och bli den som själv är beroende av hjälp.

Under strecket
Gustav Sjöholm / TT
Uppdaterad
Publicerad

Indiska migrantarbetare väntar på att få sin temperatur kontrollerad för att få hoppa på tåget hem till sina hemorter. Arkivbild.

Foto: Channi Anand/AP/TT

Oljerika Gulfländer är beroende av utländsk arbetskraft. Men pandemin har gjort många arbetslösa. Arkivbild.

Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Regeringen i Bangladesh har fullt upp med att hantera översvämningarna, vilket gör att återvändande migrantarbetare inte kan räkna med något stöd. Arkivbild.

Foto: IFRC/AP/TT

Bangladeshiska migrantarbetare väntar på att få göra coronatest utanför en vårdcentral i Rom, Italien.

Foto: Mauro Scrobogna/LaPresse/AP/TT

Redan i april drabbades Bangladesh av den ekonomiska smällen. På en månad minskade remitteringarna – pengarna som migrantarbetare skickar till hemlandet – med 25 procent. Det var motsvarande 3 miljarder kronor mindre än samma månad förra året, enligt landets centralbank, rapporterar Daily Star.

– Utvecklingsländer är tungt beroende av sitt humankapital, som främst arbetar i Mellanöstern, såväl som i Europa och övriga världen. De arbetar hårt och är mycket beslutsamma när det gäller att skicka hem pengar. De skickar hem en större andel av sin inkomst än högutbildade migrantarbetare, säger Tapan Sarker, lektor vid Griffith University i Australien, som själv ursprungligen kommer från Bangladesh.

Annons
Annons
Annons