Annons

Svår rustning för försvarsindustrin

Varvskapaciteten kan bli ett stort problem när marinen i en rad länder behöver nya ytfartyg och ubåtar. Här är det ubåten Uppland som tas upp vid Kockums varv i Karlskrona.
Varvskapaciteten kan bli ett stort problem när marinen i en rad länder behöver nya ytfartyg och ubåtar. Här är det ubåten Uppland som tas upp vid Kockums varv i Karlskrona. Foto: Glenn Pettersson/Saab

Det kan bli svårt för industrin att klara leveranserna när många länder ökar inköpen av försvarsmateriel. I Sverige är behovet av ny utrustning stort, men det märks även i andra europeiska länder samt i USA, där försvarsindustrin fått en skjuts på börsen.

Under strecket
Publicerad

I land efter land kommer besked om ökade satsningar på militären till följd av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Det leder också till behov av att köpa in allt från nya stridsvagnar och stridsflygplan till uniformer och skyddsutrustning till soldaterna.

Det blir en rejäl omställning efter många år av neddragningar som lett till att utrustningen nu är i dåligt skick på många håll. Det märktes till exempel när utredningen om det svenska försvarets behov av ny materiel blev klar. Bristerna är stora nästan överallt och det skulle krävas 168 miljarder kronor extra fram till 2030 för att klara kraven.

Annons
Annons
Annons