Svanstedt mot ny seger i Åby Stora

Två segrar med Zoogin.
Två segrar med Gidde Palema.
På lördag hoppas Åke Svanstedt vinna Åby Stora Pris för femte gången, den här gången med sommarens succéhäst Finders Keepers.
– Formen är lika bra nu som när han vann Jubileumspokalen, säger Axevallatränaren.

Under strecket
Publicerad
KANAL 75
Foto: KANAL 75
Annons

Åby Stora Pris har körts sedan 1936 och genom åren har loppets upplägg varierat. Det har körts över olika distanser, startats med både bil- och voltstart och avgjorts via försök- och final samma dag. Med start 1978 och fram till 2004 kördes loppet över medeldistans (2 140 meter), men 2005 minskades distansen till 1 640 meter. Dessutom gjordes loppet om till något så ovanligt som ett heatlopp.
Där möter åtta hästar varandra två gånger. Startlistan lottas till första heatet och vänds sedan till det andra. Hästen med innerspår i heat ett får spår åtta i det andra och så vidare. Vinner samma häst båda heaten står den som slutvinnare. Om olika hästar vinner de båda heaten får dessa göra upp i ett skiljeheat, häst mot häst.
– Jag tycker bra om det upplägget. Det gör att Åby Stora blir ett speciellt lopp, säger Åke Svanstedt, som senast han vann storloppet gjorde det tillsammans med Gidde Palema i skiljeheat mot Steinlager 2005.

Åke Svanstedt jagar i år sin femte seger i Åby Stora Pris. Han har tidigare vunnit med världsstjärnorna Zoogin (1995, 1996) och Gidde Palema (2003, 2005). I år ställer han sitt hopp till sommarens succéhäst Finders Keepers. Sjuåringen har kanske inte riktigt nått samma höjder som Zoogin och Gidde Palema ännu, men med sommarens segrar i Jämtlands Stora Pris, Årjängs Stora Sprinterlopp och Jubileumspokalen på Solvalla är han dem hack i häl. Dessutom har Finders Keepers visat att han klarar att gå flera lopp samma dag, både i fjolårets Sweden Cup och i Elitloppet.
– Han gjorde bra lopp både gångerna så det klarar han bra.
Han har inte tävlat sedan han vann Jubileumspokalen 9 augusti. Vad har han gjort efter det?
– Han har fått träna på och gick ett starkt jobb i dag (måndag). Jag tycker att det känns som att formen är lika bra nu som i Jubileumspokalen. Dessutom är han mer löpsugen när det blir lite längre mellan starterna. När han startar tätt är han inte lika taggad.
Han startar från spår fyra respektive spår fem i de två heaten. Hur ser du på det?
– Det är bra spår men jag tycker inte att spåren har så stor betydelse när det är heatlopp. De har inte haft det för min del tidigare i alla fall. När jag vann med Gidde Palema vann jag ju först från spår åtta och sen blev det strul och galopp från innerspår. Så min uppfattning är att spåren har mindre betydelse i heatlopp.
Hur tror du att det går då?
– Jag tycker att loppet ser väldigt öppet ut. Det är svårt att hitta någon klar förhandsfavorit. Det skulle vara L'Amiral Mauzun då, om han är lika bra som han varit tidigare när han varit här.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons