Annons
X
Annons
X

Svängrum

Lycka är att ha ett eget litet bo att krypa in i. En varm famn som har utrymme för vila och inspiration. Martine Colliander bor i ett sånt hem, nära ljuset och himlen.

Somliga drömmer om rosor och eld, andra om en koja nära himlen. Martine Colliander har förverkligat sin dröm med sitt hem.

Genom de uppslagna balkongdörrarna skymtar lummiga trädkronor och tornet på Johannes kyrka. Till en annan mindre balkong kan man krypa ut genom ett fönster och vara nära himlen.

I hela våningen flödar ljuset in genom omsorgsfullt valda gamla fönster och takfönster. Känslan av rymd är påtaglig. Hemma hos Martine finns det plats att bara vara.

Annons
X

– Min bostad präglas av stillhet och lockar mig till sinnesro. Jag uppskattar att känna själslig samhörighet med mitt hem, berättar hon.

Det har gått fyra år sedan vindsvåningen nära City blev hennes. Då var det en mörk, instängd våning med fyra små rum. Men Martine såg kyrkan, träden och började drömma. Hon köpte stället och rev ut allt. Bokstavligen. Det som återstod var åttio kvadratmeter ren yta.

– Jag kände efter hur jag ville leva här. Det viktiga var att ta vara på ljuset och kombinera funktion och enkelhet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Martine bodde inneboende hos en vän under de månader som renoveringen pågick. Varje dag var hon på plats i lägenheten och deltog, både praktiskt och i alla beslut som skulle tas. Renoveringen växte fram organiskt, i ett nära samarbete med hantverkare som förstod beställarens språk.

  Lägenheten bjuder nu på ett stort öppet rum med plats för matlagning, matbord, skön avkoppling i rejäla soffor och läsning framför en öppen spis. Hemmet kompletteras med ett litet kombinerat arbets- och sovrum, samt ett badrum och två uteplatser.

  Alla väggar putsades, vilket ger en levande yta som ljuset speglar sig i. Eldstäderna i det stora rummet och sovrummet är uppmurade och försedda med puts. Golvtiljorna är målade i vitt, vilket matchar väggar och möbler, som också bjuder på vita toner.

  – Jag trivs i det ljusa och vita, det känns fridfullt, generöst, stilla och inspirerande, förklarar Martine Colliander.

  I tio år drev hon Solgården, en inredningsbutik där möbler och ting gick i den vita färgskalan. De senaste tre åren har Martine Colliander varit en av kreatörerna bakom Oscar & Clothilde på Nybrogatan.

  – Det har varit ett spännande och stimulerande projekt, men allt har sin tid. Nu återvänder jag hem till mitt eget uttryck.

  Till hösten öppnar Martine Colliander därför en egen ateljé och butik. Visionen är att skapa en poetisk mötesplats i fransk anda. Med den lilla butiken sluts cirkeln, för det var så allt började en gång, med mycket skaparglädje i en liten ateljé och butik i Saltsjöbaden.

  – Hemmet känns än viktigare i en tid som vår. Det är i våra bostäder som vi återfår vår frid och samlar oss. Jag tror på hem som överensstämmer med den du är. Så när jag hjälper människor som inredare ställer jag frågor om vad de drömmer om och vilka färger de dras till. Jag ser att min roll först och främst är att tolka kundens önskningar och drömmar, för att sedan förverkliga dem, säger hon.

  Men kan vem som helst skapa det djupt personliga hemmet? Ja, Martine Colliander tror det. Rådet är att våga leka och experimentera med färger former och ting. Att söka sig fram, hitta sin egenart och sitt uttryck.

  Den egna lyhördheten tar henne ofta till Indien. Men det är i Norden och Frankrike som Martine Colliander har sitt hjärta.

  – Det nordiska bleka och blonda tilltalar mig mycket, medan den franska kulturen bjuder på en kompromisslöshet som inspirerar. Fransmän vågar vara individuella och uttrycka sin egenart.

  Martine Colliander odlar en finstämd känsla i sitt hem. Hon har fyllt det med konst, skulpturer, böcker, levande blommor och bruks­föremål som både fyller en funktion och är vackra att fästa blicken vid. I det här hemmet bor en omsorgsfull sakletare som ändå inte vill kalla sig för prylintresserad. För när hemmet väl är färdiginrett ändras inte så mycket. Hemmet är färdigt.

  Nu finns i stället utrymme att utforska och fördjupa andra konstnärliga uttryck, såsom skulpterandet. Liksom det egna skrivandet och målandet.

  – Blir det ett nytt hem så drömmer jag om en husbåt, gärna vid Skeppsholmen.

  Martine Colliander har fler drömmar som väntar på att förverkligas.

  Fler hemma hos svd.se

  Josephine Carr

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X