Annons
X
Annons
X

Svängdörr till det privata botar inte mobbning

Moderaterna har en övertro på övervakning, skriver Anna Troberg.
Moderaterna har en övertro på övervakning, skriver Anna Troberg. Foto: MONS BRUNIUS/SCANPIX

REPLIK | MOBBNING

Ett gigantiskt misslyckande av samhället när polisen anses vara de som är bäst lämpade att hantera mobbning.
Anna Troberg

I våras röstade riksdagen igenom en skärpnig av Lagen om elektronisk information (LEK). Denna förändring försöker de tre ledande moderaterna Kent Persson, Per Bill och Andreas Norlén lagom inför skolstarten lansera som en ”antimobbningslag” för nätet (
Brännpunkt 20/8).

I själva verket skapar inte skärpningen av LEK trygghet för någon, inte heller för utsatta barn och ungdomar. Enligt LEK kan polisen numera helt utan brottsmisstanke hämta ut information om var vi alla befunnit oss och vem eller vilka vi pratat med. Man har installerat en svängdörr rakt in i våra privatliv.

Annons
X

Det är bra om regeringen vill rikta strålkastarljuset mot den mobbning som förstör många barn och ungdomars vardag, men då borde de också vara beredda att ta ett helhetsansvar. Man kan inte skänka barn och ungdomar trygghet genom att lära dem att man betraktar dem alla som potentiella brottslingar. Det skapar mer otrygghet.

De mobbningsproblem som finns på och utanför nätet är symptom på de problem vi har i resten av samhället. Det handlar om sociala faktorer och om att skolan under lång tid blivit nedprioriterad med större klasser och färre kvalificerade lärare och annan viktig skolpersonal som resultat. Det är inte problem som löses med mer övervakning.

Det borde vara anmärkningsvärt att tre ledande moderater inte tycks anse att det är ett gigantiskt misslyckande av samhället när polisen anses vara de som är bäst lämpade att hantera mobbning, men regeringen tycks allt oftare se polisen som en universallösning på alla problem.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vore det inte bättre med fler förebyggande insatser mot mobbning? Vore det inte bättre att lägga större resurser på barn och ungdomars välbefinnande både i och utanför skolan? Vore det inte bättre att se till att fler vuxna kan finnas i barn och ungdomars närhet både på och utanför nätet?

  Den nya skärpta LEK är inte en antimobbningslag. Den är bara ännu ett steg i regeringens systematiska övervakningsmobbning av oss medborgarna. Tråkigt nog blir den nu också en symbol för regeringens totala ointresse att ta ett verkligt ansvar för de problem som gömmer sig bakom den sorgliga mobbningsstatistiken.

  ANNA TROBERG

  partiledare Piratpartiet

  Annons
  Annons
  X

  Moderaterna har en övertro på övervakning, skriver Anna Troberg.

  Foto: MONS BRUNIUS/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X