Annons
X
Annons
X

Svanberg får kritik för miljöuttalande

I en exklusiv intervju med SvD:s Näringsliv ger BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg sin egen bild av effekten av global uppvärmning. ”De flesta är nog överens om att världen kan tåla ett par graders uppvärmning”.

”Väldigt okunnigt”, menar Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Den 20 april är det ett år sedan den omfattande oljeläckan i Mexikanska golfen då BP:s rigg Deepwater Horizon exploderade. Det som följde var ett av historiens största oljeutsläpp.

I en intervju med Svenska Dagbladets Näringsliv gör BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg ett uttalande som strider emot mycket av den senare tidens klimatforskning. ”De flesta är nog överens om att världen kan tåla ett par graders uppvärmning, sedan får vi se större effekter”, säger Svanberg som en kommentar till den allmänna uppvärmningen.

Ett uttalande som får Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson att reagera.

Annons
X

– Antingen är han dåligt påläst eller också bryr han sig inte om vilka effekter en två graders uppvärmning skulle få. Vid två grader räknar man med dramatiska effekter på klimatet, säger han.

En sådan höjning av temperaturen på jorden skulle enligt forskningen innebära torka, skador på korallreven och att hela mindre ögrupper skulle försvinna.

– Torkan begränsar produktionen av mat och där är det ofta de fattigaste som drabbas först, säger Mikael Karlsson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Politikerna i världen har satt en toppnivå på en tvågradig höjning, men öppnat för en skärpning till högst 1,5. Detta på grund av ny forskning som visar att en ökning av medeltemperaturen med två grader skulle få förödande konsekvenser.

  – Detta är sådant jag lär ut inte bara på universitet utan även gymnasieklasser när jag föreläser. Det är väldigt okunnigt av en person på den här positionen att inte känna till sådant som i stort sett alla forskare är överens om, säger han.

  Carl-Henric Svanberg har tidigare fått kritik för ogenomtänkta uttalanden som att kalla de drabbade av oljekatastrofen för ”the small people”.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X