Annons
X
Annons
X

Svalt Spotify-intresse hos investerare

Spotifys planer på att ta in 4,3 miljarder kronor i lån, får svalt mottagande bland förvaltare på Stockholmsbörsen.

Musiktjänsternas krig
Foto: Lars Pehrson

Under onsdagen avslöjade SvD Näringsliv att Spotify har långt gångna planer på en börsnotering. Bolaget vill ta in 4,3 miljarder kronor av investerare i lån, som sedan kan omvandlas till rabatterade aktier.

SvD Näringsliv har talat med en handfull förvaltare som erbjudits möjligheten att låna ut pengar till Spotify. Överlag är intresset svalt hos när det handlar om att hoppa på erbjudandet.

– Vi tycker det är för tidigt, konkurrensen finns runt hörnet och vi ser att det kommer ta tid innan Spotify börjar tjäna pengar, säger en förvaltare till SvD Näringsliv.

Annons
X

Samtliga tycker att Spotify är ett fantastiskt bolag men påpekar att osäkerheten är för stor för dem att gå in i det här skedet. Att erbjudandet att gå in i Spotify görs via en konvertibel är inte heller helt populärt.

– Hade det varit en regelrätt börsnotering, med prospekt och en större transparens så hade vi helt klart varit intresserade av att delta, påpekar en annan förvaltare till SvD Näringsliv.

Att Spotify är en bra tjänst och att flera av förvaltarna själva använder den påpekar flera av förvaltarna som gärna köper aktier i Spotify på börsen.

Bland de analytiker som SvD Näringsliv talat med så är intresset betydligt större för erbjudandet och flera av dem anser att Spotifys erbjudande är klart intressant.

– En investerare får 4 procent i ränta på konvertibeln samt möjlighet att köpa aktier till rabatt vid en börsnotering, 17,5 procent om det sker inom ett år och sedan en 'step-up' på 2,5 procent var 6:e månad. Efterfrågan på aktier vid en börsnotering blir rimligtvis stor (beroende på värdering) och genom att köpa konvertibeln så säkerställer man en tilldelning av aktier. Min bedömning är att efterfrågan blir stor på konvertibeln då Spotify är ett attraktivt bolag, säger en analytiker till SvD.

Spotify har i dag flera långsiktiga institutionella ägare som Fidelity i sin ägarlista. Men de svenska kapitalförvaltarna är försiktigare med att hoppa på tåget. Det kan göra att de även missar möjligheten att delta i en börsnotering av Spotify då bolaget väntas välja en notering på Nasdaq i USA, även om Stockholmsbörsen som ägs av Nasdaq hoppas att Spotify vill vara noterade även här.

Annons
Annons
X
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X