Annons

Svalt intresse för den gröna elen

Användningen av miljömärkt el har nästan halverats jämfört med toppåret 2001. Då köpte svenska konsumenter drygt 15 terawattimmar (TWh) grön el. I år väntas siffran stanna på 8 TWh.

Under strecket
TT
Publicerad

Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har konsumenter som vill köpa förnybar el kunnat välja bra miljöval-el. Bakom märkningen står Naturskyddsföreningen, som dels bestämmer vilken typ av el som räknas som bra miljöval, dels kontrollerar att elbolagen köper in de mängder som konsumenterna beställt. Sedan starten har användningen av miljömärkt el sakta men säkert ökat fram till toppåret 2001. Då utgjorde den cirka 10 procent av den totala elförbrukningen i landet. Årets prognoser tyder på en dramatisk minskning, från 12-13 TWh år 2002 till mellan 7 och 8 TWh i år.

- Det främsta skälet är att vi skärpt kraven på vilken typ av vattenkraftsel som får miljömärkas, säger Johan Kling, handläggare på Naturskyddsföreningen. Antalet kraftbolag som har licens att leverera miljömärkt el har sjunkit från 75 till 25 på bara ett år. De höjda elpriserna har också gjort sitt till för att dämpa intresset för den miljömärkta elen, som i regel kostar ett par öre mer per kilowattimme än vanlig el. Intresset är så klent att Vattenfall under året ska utvärdera om produkten har någon framtid eller ej.

Annons
Annons
Annons