X
Annons
X
Recension

Den tjuvaktiga skatan Svalorna sjunger ikapp med skatan

Att bli dömd till döden för stöld av en silversked kan tyckas vara onödigt hårt. Men det blir straffet för stackars Ninetta i Rossinis Den tjuvaktiga skatan, som i sommar spelas på Läckö slott. Dessutom är flickan oskyldig, vilket lyckligtvis uppdagas innan domen verkställts. Det visar sig vara skatan, som inte kunnat hålla näbben borta från de blänkande besticken.

Rossinis opera är en kombination av sprudlande komedi och musikmelodram om civilkurage och offervilja, kärlek och brutalt maktmissbruk. Operan komponerades 1817, samma år som hans Askungen och året efter Barberaren i Sevilla. Uvertyren är ett populärt konsertnummer, men operan har sällan spelats i sin helhet på svensk scen. Operaverkstan i Malmö gjorde dock en barnversion för ett par år sedan.

Läckös dirigent Simon Phipps har full musikalisk kontroll, men man har placerat orkestern under det upphöjda scengolvet, vilket gör klangen lite dämpad, snarast försynt. Rösterna exponeras istället och man bortser gärna från några vokala skavanker eftersom det mestadels låter bra, inte minst i de talrika ensemblerna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X