Annons
X
Annons
X

Svalnad ekonomi pressar Fed att låta räntan ligga

Det vill sig inte för Fed-chefen Janet Yellen. Den amerikanska arbetsmarknaden förbättras – men där slutar kurvorna att peka åt rätt håll. Inflationen fortsätter vara för låg och dollarn för stark, noterar USA:s centralbank Fed som lämnar räntan oförändrad.

Feds räntebesked
Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Ekonomin saktade in under slutet av 2015 och inflationen fortsätter hamna rejält under centralbanken Federal Reserves mål på 2 procent, till stor del drivet av det låga oljepriset.

Någon räntehöjning blev det inte från USA:s centralbank Federal Reserve i januari, och det hade ingen heller väntat sig. Fed höjde i december styrräntan till 0,25-0,50 procent från strax över noll, där den legat i närmare ett decennium, efter att ha våndats över frågan under hela 2015.

Och frågan är hur många höjningar det blir i år. För centralbanken, med Janet Yellen vid spakarna, har flera orosmoln på horisonten.

Annons
X

**Räntebeskedet **kommer knappt ett dygn efter Apples kvartalsrapport på tisdagskvällen. Den sätter med all önskvärd tydlighet fingret på ett av centralbankens största bekymmer, dollarn. Apple, världens högst värderade företag, hade sett sin vinst öka med 8 procent – om det inte varit för dollarförstärkningen. Nu ökade vinsten bara 1,7 procent, meddelade vd Tim Cook.

På Wall Street spekuleras nu kring att Fed alltmer tvingas ha exportindustrin i åtanke under resten av 2016 när penningpolitiken utformas. Höjd ränta bör innebära en ännu starkare dollar och ökad press på exporten.

Lyckligtvis, för USA:s storbolag, finns ganska lite just nu som tyder på någon snar ny räntehöjning. Mycket hänger på oljepriset, som visserligen steg på onsdagen. Men, som Fed noterar i sin kommuniké, det är till stor del de låga energipriserna som håller prisökningarna tillbaka.

Inflationen, skriver direktionen, förblir ”låg sett på kort horisont”. Arbetsmarknaden har förvisso fortsatt att stärkas, men det väger inte upp de negativa signalerna.

Allt sammantaget är det en mera duvaktig hållning än vad som hördes från Fed-högkvarteret i Washington under slutet av förra året. Sedan dess har bland annat svaga detaljhandelssiffror från julhandeln till synes sänkt farten i USA:s ekonomiska återhämtning, jämte ånyo uppblossande problem i Kina och den fortsatt svaga eurozonen.

Som det verkar så kan Fed låta räntan vila ett bra tag efter sin historiska höjning strax före jul.

Annons
Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X