Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

The Tiny Svallande känslor av intima musiker

Musikhögskolepop har en irriterande tendens att bli väldigt teatral och introvert, men så fort Ellekari Larsson och Leo Svensson står på Södra teaterns scen på lördagskvällen är det helt tydligt att de, trots att de är väldigt duktiga musiker, inte är här för att skrytspela och stänga ute, utan för att dela med sig och bjuda in.

(uppdaterad)
Sångerskan och pianisten Ellekari Larsson och Leo Svensson (som spelar på såg) i bandet The Tiny på Södra Teatern.
Sångerskan och pianisten Ellekari Larsson och Leo Svensson (som spelar på såg) i bandet The Tiny på Södra Teatern. Foto: ADRIAN PEHRSON

STOCKHOLM | LÖRDAG 5 DECEMBER 2009

The Tiny

Genre
Konsert

Södra Teatern.

Betyg: 5 av 6

De två medlemmarna i The Tiny träffades och blev förälskade bara några trappor längre bort, på Kägelbanan, 2002. Sen dess har de bildat sitt band, släppt två skivor, tagit en paus, och så precis i år släppt en skiva till, Gravity & grace. Produktionen på Gravity & grace är enorm, kristallklar och perfektionistisk, så mitt i en fullproppad salong känns The Tiny faktiskt mer intima än på skiva.

Ellekari Larsson skrattar åt sina egna infall på scenen, berättar historier om låtarna (hennes mamma kallar låten Lithium för ”den där jobbiga”) och faller utmattad över pianot efter extra påfrestande sångpartier.

De är ett musikerband, och musiker älskar instrument, men de många bytena känns aldrig onödiga eller påklistrade, sågen har en plats som inget annat instrument skulle kunna ta, precis som cellon, flygeln, synten, elorgeln, xylofonen, ståbasen, trumpeten och trombonen (som pappa Sven Larsson, en gång med i Sammy Davies Jr.s kompband, spelar). Förbandet Anna von Hausswolff hjälper även till med kör.

Annons
X

Känslorna svallar, publiken är knäpptyst (förutom i pust-pauserna mellan låtarna när extatiska killar ropar ”sjukt bra” och ”jag håller med” mot scenen), svetten lackar och i Turn off the news ser också tårarna ut att trilla.

Ellekari Larssons röst faller fritt från operett till Björk-guttural utan ansträngning, distans blandas med hög närvaro och till och med de stora gesterna känns naturliga i Larssons opretentiösa tappning – som när hon föreslår att den som behöver skrika av sig kan göra det i låten Burn till exempel, och sen kommer ihåg att det bara varit en person som någonsin vågat det, och han var klädd i plastrock.

Som extranummer spelar The Tiny en helt akustisk Ornette Coleman-cover och det blir tydligt en gång för alla de har förmågan att visa stor musikalisk talang utan att för den skull glömma bort sin publik eller sluta ta risker.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Sångerskan och pianisten Ellekari Larsson och Leo Svensson (som spelar på såg) i bandet The Tiny på Södra Teatern.

  Foto: ADRIAN PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X