Annons

Svalkande riesling balanserar hetta

Riesling är druvan som inte bara är bra till het asiatisk mat – utan också som drinkvin och till syrliga och salta fisk- och skaldjursrätter.

Under strecket
Publicerad

Skördedags på Haak Vineyard i Sunnyside i USA där mogna rieslingdruvor hänger i klasar

Foto: E.B MCGOVERN/AP Bild 1 av 1

Skördedags på Haak Vineyard i Sunnyside i USA där mogna rieslingdruvor hänger i klasar

Foto: E.B MCGOVERN/AP Bild 1 av 1
Skördedags på Haak Vineyard i Sunnyside i USA där mogna rieslingdruvor hänger i klasar
Skördedags på Haak Vineyard i Sunnyside i USA där mogna rieslingdruvor hänger i klasar Foto: E.B MCGOVERN/AP

AROMATISK

Rieslingdruvan trivs i svalt klimat. Det är därför den är stor i både Tyskland och Alsace, där klimatet definitivt är åt det svalare hållet. Det innebär att när den odlas i andra, generellt betydligt varmare länder så behövs ett svalare mikroklimat. Gärna uppe i bergen på hög höjd som sänker medeltemperaturen, nära havet med svalkande kustvindar eller så långt söder ut som möjligt på södra halvklotet. Sydön på Nya Zeeland har till exempel visat sig vara extra bra för denna druva.

Rieslingvinerna varierar i smak beroende på var de är gjorda och man hittar ett helt spektrum av olika smaktyper på marknaden. I Tyskland finns både helt krispigt supertorra varianter likväl som halvtorra och halvsöta. I Alsace är de ofta torra men har en generös fruktsötma medan man i Nya Världen nästan alltid gör dem torra.

Annons
Annons

Doften och smaken är ofta aromatisk, har hög syrlighet och det är inte helt ovanligt med fruktsötma och restsötma. En annan liten egenskap hos riesling är dess lite oljiga och bensinliknande doft. Denna är vanligast i Tyskland och Alsace tillsammans med mineraliga karaktärer, medan vinerna från varmare klimat blir mer exotiskt fruktiga i stilen.

Riesling är ett urgott matvin. Det har ofta en uttalat hög friskhet och passar därför till antingen lite salt eller syrlig mat. Både sältan i till exempel ett ostron och syrligheten i en limesås gör att syran i vinet mildras och vinupplevelsen blir mjukare och godare. Restsötman och fruktsötman gör rieslingviner goda till kryddstarka maträtter där hettan trollas bort av sötman och vice versa. Många rieslingviner har också den där perfekta mixen av solmogen sötaktig aprikosighet och syrligt läskande friskhet – vilket gör dem till trevliga drinkviner.

De flesta som hör namnet riesling tänker förmodligen på Tyskland och Alsace i Frankrike. Och det var faktiskt inte alltför länge sedan som man bara hittade viner på rieslingdruvan just där. En snabb koll ger vid handen att det i Systembolagets sortiment för närvarande finns cirka 180 sorters viner som är gjorda uteslutande på riesling. Utöver dessa finns det naturligtvis ytterligare varianter som är blandningar med andra druvor och därtill kommer beställningssortimentet. Tyskland är fortfarande överrepresenterat, så klart, men på andra plats ligger inte längre Alsace utan Österrike. Och rieslingviner kommer även från Nya Zeeland, Australien, Sydafrika, USA och Luxemburg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons