Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Lars Ryding: Svalka av på Rationaldagen

Idag tänker jag på allt elände som människor i världen ställt till med i nationens namn. Historieböckerna är fyllda av sådant och det finns sorgligt nog gott om pågående exempel.

Det är en nyttig reflektion att göra just i dag på nationaldagen när flaggviftandet når orgielika nivåer. Fast ”Flaggorgie på Skansen” står aldrig som rubrik i någon tidning. Det skulle väl anses ofint, som att snyta sig i en blågul näsduk. Begreppet orgie ger bilden av ett gränslöst vältrande i något syndigt och det stämmer illa med näpna barn och Hennes Majestät i nationaldräkt.

Ändå är det en farlig drog vi leker med när vi hyllar den egna nationen. Lite som alkoholen: Ett trevligt socialt smörjmedel i väl avvägda mängder, men med en förmåga att locka fram våldsamma avgrundsbeteenden när kranarna öppnas och korkarna smäller. Alla som varit med när en fest övergår från stelt, men rumsrent, kallprat till högljutt gapande av tvärsäkra fördomar med smockan hängande i luften, förstår metaforen.

Annons
X

Jag förespråkar inte total nationalavhållsamhet, lika lite som jag vill förbjuda mig själv eller andra att konsumera alkoholhaltiga drycker. Men jag påminner mig själv då och då, med en parafras på spritannonserna, att:

”Nationalism kan

skada din hälsa!”

En gång för länge sedan, i slutet av 1950-talet, gick jag i en svensk skola som ansåg sig stå för traditionella värden. Skolan hade en kör och där stod jag som 11-årig pojke och pep bland sopranerna. Bland annat sjöng vi, med barns blåögda aningslöshet, ”Fanmarsch” från 1848, av Johan Nybom och Gunnar Wennerberg, som börjar så här:

Stå stark Du ljusets riddarvakt (BOM BOM)

kring dina fosterländska fanor…

Texten fortsätter med att säga att kommer någon våra fjäll för nära, om det mulnar i Svithiod, då ska vi hugga oss en väg i blod för att till slut stupa på ärans bana och svepa oss i Sveriges fana – ”i döden den brudtäcket är!”

Rena vit makt-musiken, skulle vi säga i dag. Det är en obehaglig tanke att vuxna människor i modern tid, efter andra världskriget, låtit barn stå och sjunga en sådan bloddrypande nationalistgoja. Det händer att jag skrattar åt det, men mest är det sorgligt.

För mig fungerade upplevelsen i kören som vaccin mot pompös nationalism, eller kanske rentav överkänslighet mot sådana tendenser. Det känns bra.

Jag hissar flaggan i dag som en hyllning till ett i huvudsak mycket bra land, men jag sveper mig inte i fanan, vare sig bokstavligen eller bildligt, och jag sjunger inte ”Flamma stolt” annat än med ironisk grötmyndighet och magstöd. Raden ”Gud är med oss! Gud är med oss! Han ska bära stark vårt fria svenska folk” ångar av självbelåtenhet och irrationella känslor.

Lite rationell svalka och distans är på sin plats den 6 juni. Gör Nationaldagen till Rationaldagen!

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X