Annons
X
Annons
X

Svalare konjunktur för industrin

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, föll i juni till 52,9, från 56,1 månaden före. Index ligger nu på den lägsta nivån sedan sommaren 2009.

Av TT
(uppdaterad)

”Det innebär att den svenska industrin växer i en betydligt långsammare takt jämfört med årets första kvartal”, skriver Swedbank och Silf, som tar fram inköpschefsindex, i ett pressmeddelande.

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Delindexen för produktion och orderingång svarade för de största negativa bidragen till totalindexet.

Annons
X

Statistiken visar också att industriföretagens produktionsplaner har reviderats ned för tredje månaden i rad.

Det mest anmärkningsvärda är att det är en ganska tydlig dämpning av industrikonjunkturen mellan maj och juni, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank. Samtidigt följer det i stort förväntningarna och utvecklingen i omvärlden.

– Vi har sett en försvagning inte minst i USA men också i flera EMU-länder. Även den kinesiska ekonomin har varvat ner de senaste månaderna och det påverkar också svensk industri när efterfrågan i världen är inne i en något svagare tillväxtperiod.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X