Den allvarsamma lekenSval snarare än drabbande kärlekslek

Karin Franz Körlof och Sverrir Gudnason.
Karin Franz Körlof och Sverrir Gudnason. Foto: Nordisk film

Pernilla August vill säga något intelligent om kärlekens eviga predikament, men vad Lydia och Arvid ser hos varandra förblir gömt i den snygga paketeringen, skriver SvD:s Anna Hellsten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hjalmar Söderbergs kärleksdrama ”Den allvarsamma leken” är en den svenska litteraturhistoriens mest slitstarka klassiker. Boken har blivit film två gånger förut – 1945 i regi av Rune Carlsten och 1977 i regi av Anja Breien – och den har också fått en litterär omtolkning via Gunbritt Sundströms nästan lika klassiska ”För Lydia”, en bok som både knuffade fram handlingen 70 år och bytte berättarfokus. Huvudpersoner i samtliga versioner är journalisten Arvid och konstnärsdottern Lydia som träffas och blir förälskade när de är unga, men väljer att sätta känslorna åt sidan och i stället gifta sig med mer ekonomiskt stabila partners – i Arvids fall en rar direktörsdotter, i Lydias fall en rik baron. En bit in i vuxenlivet springer de på varandra på operan, och då blommar den gamla förälskelsen ut i full otrohet.

När Pernilla August och manusförfattare Lone Scherfig nu tagit sig an historien ställer de sig på armlängds avstånd från förlagan. Man har behållit den stockholmska sekelskiftesfonden (filmat i Budapest, för övrigt), men vad gäller sekelskiftesmoralen nöjer de sig med att nosa lite på den. Man plockar till exempel inga större poänger på det potentiellt skandalösa i att den sedermera frånskilda Lydia bor ensam, och fyller inte heller filmrutan med förfasade ansikten när Lydia och Arvid snikar åt sig en dejt på ett Stockholmshotell mitt på blanka dagen. Det som spelas upp är i huvudsak ett privat drama snarare än en närtitt på svunna tiders sociala och politiska tvångströjor, och det är bra – när samtida berättare tar sig an historiskt material blir de ju så lätt något slags förnumstiga nutidsambassadörer, utskickade till ett trångsynt förflutet för att peka finger.

Annons
Annons
Annons