Annons
X
Annons
X

Svagt stöd hos forskningen

– Det är lättare att läsa in vad du vill i en nyandlig religion än om du är medlem i katolska kyrkan och har tvåtusen års tradition att ta hänsyn till, säger religionshistorikern Fredrik Gregorius.

(uppdaterad)

Han disputerade tidigare i år vid Lunds Universitet med en avhandling om modern asatro. Hbt-medvetenheten i Sveriges asatrosamfund har, enligt Fredrik Gregorius, inte att göra med att det skulle finnas mer att hämta för homo- och bisexuella i asatron än i andra religioner.

– Jag har svårt att se fler queeraspekter i den här religionen än i andra. Däremot kan det vara lättare att komma ut i en nyhednisk kontext än exempelvis i en mer konservativ, kristen miljö. Subkulturella grupper kan vara mer toleranta, säger han.

Han betonar att nyhedendomen baseras på oerhört fragmentariska källor, som tolkas väldigt olika av anhängarna.

Annons
X

– Även om hbt-anhängarna har ett starkt stöd i Sveriges asatrosamfund så har det också funnits en debatt. Inom asatrosamfundet har det överlag varit en positiv respons på att lyfta in hbt-frågorna men andra, mer nationalistiska nyhedniska grupper har lyft fram en mer negativ bild av homosexualitet. Man refererar till olika stycken och läser in det man vill.

Den hbt-vänliga fram­toningen kan ha ytterligare ett syfte:

– Det är en bra fråga att lyfta fram när man vill ta avstånd från högerextrema rörelser, säger Gregorius..

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Karin Hylander

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X