Annons
X
Annons
X

Svagt övertag för alliansen

35 dagar före valdagen leder fortfarande de borgerliga partierna i dagens SvD/Sifo-mätning. Men övertaget är bräckligt och kan snabbt tappas bort när de båda blocken nu ska slåss om de 400 000 osäkra väljare som ska bestämma sig senast den 19 september.

(uppdaterad)

För tredje gången i rad ligger regeringspartierna före de rödgröna i väljaropinionen. Försprånget är nu 3,6 procentenheter mot 3,3 i förra veckans mätning och naturligtvis är den förändringen inte statistiskt säker.

Med en felmarginal på 2,8 procent för båda blocken är det till och med osäkert om de borgerliga leder överhuvudtaget även om siffrorna pekar åt det hållet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man ska förstås akta sig för sådana definitiva påståenden. Det enda säkra man vågar säga är att läget är jämnt mellan blocken, påpekar Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

  Annons
  X

  Även om det inte finns några statistiskt säkra förändringar sedan förra söndagen kan man ändå se att både Centern och Kristdemokraterna nu ligger över riksdagsspärren även om man väger in felmarginalen för partierna. Det gör däremot inte Vänsterpartiet som nu i praktiken balanserar på själva fyraprocentsspärren och detsamma gäller Sverigedemokraterna. Skulle denna mätning bli valresultat om fem veckor kommer inte bara SD in i riksdagen utan blir samtidigt tungan på vågen mellan blocken.

  Det som aningen kan trösta pressade valstrateger inom Socialdemokratin är att partiet återigen är största parti efter två historiska mätningar på raken då Moderaterna haft en högre siffra.

  – Man kan notera att S knaprat in något i storstäderna. Tidigare låg de på ungefär 20 procent, nu har de kommit upp till cirka 25 procent i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men man ligger fortfarande en bra bit efter de omkring 35 procent man har i små och medelstora städer, säger Toivo Sjörén.

  14,1 procent av de tillfrågade uppger nu att de antingen ska rösta blankt eller att de ännu inte bestämt sig. Det motsvarar ungefär 800 000 personer i valmanskåren. Av erfarenhet från förra valrörelsen vet man att omkring hälften av dem aldrig kommer att rösta.

  – Då återstår 400 000 väljare som idag ligger på soffan som den borgerliga alliansen och de rödgröna kan fightas om fram till valet. Bland dessa kommer valet sannolikt att avgöras, säger Toivo Sjörén.

  Till SvD:s valsajt svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X