Annons
X
Annons
X

Svagt folkligt stöd för privatiseringar

De rödgröna partierna skulle kunna vinna röster på att utforma en gemensam linje mot avregleringar och privatiseringar. Den slutsatsen drar SOM-institutets Lennart Nilsson, som följer den svenska opinionen.

Susanna Danielian har fått komma tillbaka till Sverige genom arbetskraftsinvandring. Ica-handlaren Astrid Gradin anställde henne efter att hon och hennes familj blivit avvisade. Här får hon en kram av kunden Irene Johnson.
Susanna Danielian har fått komma tillbaka till Sverige genom arbetskraftsinvandring. Ica-handlaren Astrid Gradin anställde henne efter att hon och hennes familj blivit avvisade. Här får hon en kram av kunden Irene Johnson. Foto: MALIN HOELSTAD

Som SvD berättade på lördagen är Sverige ett av de länder som de senaste decennierna snabbast har genomfört avregleringar och liberala reformer.

Lennart Nilsson är docent vid Göteborgs universitet, och följer den svenska opinionen i SOM-institutets långa mätserier. Framför allt kan man avläsa svenskarnas syn på att öka de privata inslagen i välfärden, i vård, skola och omsorg.

– Här finns en opinionsmässig potential för de rödgröna partierna, om de kunde driva en gemensam linje.

Annons
X

Bland de rödgröna väljarna finns det en kraftig majoritet emot ökad privatisering. Men de tre partierna har inte lyckats enas om en politisk linje.

Vänsterpartiet är ensamt om att vilja förbjuda all vinst inom offentlig välfärd. Miljöpartiet har dessutom varit engagerade friskolevänner.

De potentiella väljarna skulle komma från det borgerliga blocket, där stödet för ytterligare marknadsanpassningar varierar. 2010 var majoriteten både bland C- och KD-sympatisörer emot att sjukhus ska få drivas i vinstsyfte.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De flesta KD-väljarna var också negativa till att låta privata företag driva äldreomsorg. Samtidigt försöker partiets äldreminister Maria Larsson övertyga alla landets kommuner ska införa LOV – lagen om valfrihetssystem.

  Kanske tyckte sig förre S-ledaren Håkan Juholt se den opinionsmässiga potential som Nilsson talar om?

  Så här sa Juholt i sitt installationstal i mars 2011: ”Medborgarnyttan och ansvaret för hela Sverige går före avregleringar och marknadstänkande” och ”vi är beredda att omreglera och påreglera”.

  Lennart Nilsson får snart nya siffror för 2011. Kommer det en negativ Carema-effekt?

  – Det finns anledning att tro det, men det är klokast att invänta siffrorna.

  Så skedde reformerna – år för år svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Susanna Danielian har fått komma tillbaka till Sverige genom arbetskraftsinvandring. Ica-handlaren Astrid Gradin anställde henne efter att hon och hennes familj blivit avvisade. Här får hon en kram av kunden Irene Johnson.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 2

  Handlaren Astrid Gradin anställde Susanna Danielian efter att hon och hennes familj blivit avvisad till Armenien. Nu är Susanna tillbaka i Sverige.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X