Svagare krona kräver större semesterkassa

Svagare krona, dyrare dollar och rekordpris på bensinen. Det blir en tuff sommar för svenskarna vare sig de tillbringar semestern utomlands eller hemma.

Under strecket
Publicerad
Annons

Medan norrmännens krona blir alltmer värd och amerikanarnas dollar stiger mot högre höjder får svenskarna gräva djupt i plånboken när de ska betala semesternotan. Många valutaexperter anser rentav att de som ska utomlands genast bör växla pengar. För kronan riskerar att sjunka ännu mer i värde närmaste tiden. Orsaken är sämre konjunktur och lägre räntor.
Bara under juni har euron och dollarn stigit kraftigt mot svenska kronan och dollarn väntas bli ännu starkare.

För ett halvår sedan låg USA-dollarn under 6:60 kronor. I dag ligger den över 7:60 och är på väg upp. Den som reser till USA och Karibien påverkas direkt. Men dollaruppgången har också en indirekt effekt. Många av resebolagens avtal med hotell och flygbolag runtom i världen skrivs i dollar. Men avtalen är valutasäkrade och redan undertecknade för årets säsong.
– Därför märks en dyrare dollar först om ett år, säger Annika Heinmetz, informationschef på reseföretaget Always.
Hon menar att svenska turister blivit alltmer kostnadsmedvetna. Därför har exempelvis Bulgarien och Turkiet blivit favoriter bland charterresenärerna.
Kostnaden på platsen spelar stor roll. Hur mycket får jag för mina kronor? undrar svensken och åker i allt större skaror till östra delen av Europa och Asien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons