Svaga jobbsiffror pressade dollarn

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Det har kommit grus i den amerikanska ”jobbmaskinen” - igen. Bara 78 000 nya arbetstillfällen skapades under maj. Det var den svagaste siffran på nästan två år. Analytikerna hade tippat mer än en dubbelt så hög sysselsättningsuppgång.
Gårdagens nya siffror från Handelsdepartementet i Washington - som i vanlig ordning inväntats med stor spänning på aktiebörser och andra finansmarknader - blev alltså en ny besvikelse.
Arbetsmarknaden präglas just nu av en uppenbar ”varannan- månadsfrossa”.
Jobbökningen i mars blev oväntat svag: 122 000. I april svängde pendeln åt andra hållet med en sysselsättningsökning på starka 274 000. Och i maj var det således dags för ett nytt bakslag. (USA behöver 150 000-175 000 nya jobb varje månad för att arbetsmarknaden ska hålla jämn takt med folkökningen.)

Statistiken är dock inte entydig. Samtidigt sjönk den öppna arbetslösheten förra månaden med 0,1 procentenhet till 5,1 procent, den lägsta noteringen sedan september 2001. Enligt arbets- löshetsenkäten uppgav
376 000 amerikaner att de hittat ett nytt jobb under maj.
Det är dock inget ovanligt fenomen att de båda sifferserierna pekar åt olika håll. Arbets- lösheten bygger på en enkät bland 60 000 hushåll, sysselsättningen på en rundfråga till 400 000 företag. Konjunktur- bedömarna brukar dock lägga större vikt vid jobbsiffran än den öppna arbetslösheten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons