Annons
X
Annons
X

Svaga elever får stöd dygnet runt

Elever som aldrig går på lektionerna nås via en social plattform på internet. Ett brittiskt projekt där frånvarande elever får en egen dator och uppkoppling har inspirerat.

(uppdaterad)

När Fredrik Svensson, en av Rektorsakademins grundare, läste att mellan 1 500 och 1 600 grundskoleelever i Sverige saknar betyg i alla ämnen, tyckte han att något måste göras. En grupp nyfikna reste till Storbritannien för att lära sig mer om Not School, ett projekt där så kallade drop-outs, elever som hoppat av skolan, utrustades med dator, uppkoppling och skrivare och därefter fick lärarstöd via datorn – dygnet runt. Dagtid av engelska mentorer och experter, nattetid av lärare i Nya Zeeland. Genom att utgå från elevernas egna intressen lyckades varannan elev uppnå godkända resultat i ett eller alla ämnen.

Det svenska projektet har pågått i ett och ett halvt år och heter ”One eighty”. Namnet syftar på att vuxenvärlden måste tänka helt om i kontakten med elever som inte går i skolan.

– Vi har inte en skola för alla. Den passar inte alla, säger Fredrik Svensson.

Annons
X

Projektet finansieras av Wallenbergsstiftelsen och handledare möter barnen på en social plattform på internet.

– Vi skulle inte kunna nå de här barnen på andra sätt, säger Fredrik Svensson.

Idag är tretton elever som skulle ha gått högstadiet engagerade.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – En kille är väldigt intresserad av sjöodjur. Då säger vi: låt oss börja där.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X