Annons

”Svag strategi mot EU kan kosta miljarder”

Charlie Weimers och Martin Kinnunen.
Charlie Weimers och Martin Kinnunen. Foto: Emma-Sofia Olsson, Fredrik Sandberg/TT

Hade regeringen valt att ta strid för svenska skattebetalare skulle ökningen av avgiften till EU bli lägre. Det skriver Charlie Weimers och Martin Kinnunen, SD.

Under strecket
Publicerad

Generaldirektören för EU-kommissionens budgetdirektorat, Gert-Jan Koopman, har nyligen varit på besök i Stockholm och krävt att Sverige betalar sin ”rättmätiga andel” av EU-budgeten. Kommissionen kräver att avgiften ökas med ytterligare 15,3 miljarder kronor trots att svenska skattebetalare redan tillhör de största nettobetalarna till EU. Avgiftsökningen på över 40 procent innebär att Sverige årligen förbinds betala 54 miljarder till EU. Ingen utgift i statsbudgeten ökar lika mycket.

I stark kontrast till den officiella förhandlingspositionen, att avgiften inte skall öka, har regeringen signalerat ljumt motstånd mot ökningen. Den sannolika förklaringen är att regeringen bestämt sig för att ge vika i utbyte mot någon kosmetisk ”seger”. Det är en svag strategi som kommer leda till en högre avgift för Sverige. Hade regeringen valt att ta strid för svenska skattebetalare skulle ökningen bli lägre.

Annons
Annons
Annons