Svag krona lockar shoppingturister

Shoppande turister är en viktig och ökande intäktskälla för den svenska handeln. Här är en av turismens paradgata i Stockholm – Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.
Shoppande turister är en viktig och ökande intäktskälla för den svenska handeln. Här är en av turismens paradgata i Stockholm – Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Shoppingturismen växer mer än detaljhandeln i stort. Förra året landade handelns intäkter från shoppande turister på 100 miljarder kronor, en ökning med fem miljarder jämfört med året innan, visar en ny rapport från branschorganisationen Svensk Handel.

– Det ger ett visst perspektiv i dagens diskussioner om butikernas framtid, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef.

Under strecket
Fanny Hällegårdh/TT
Publicerad
Annons

Totalt omsatte turismen 337 miljarder kronor under 2018 och genererade 172 400 arbetstillfällen i Sverige. Enbart inom handeln skapade shoppingturismen 35 500 arbetstillfällen. Med rapporten vill branschorganisationen sända en signal till sina medlemmar om vikten av att ta tillvara på alla besökare och att ta chansen att välkomna dem.

– För att på bästa sätt välkomna utländska turister behöver vi se till att personalen ha goda språkkunskaper och att betalterminalerna kan acceptera utländska kort, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons