Annons
X
Annons
X

Mer för pengen i Thailand – trots svag krona

Den svaga svenska kronan verkar inte avskräcka svenskarna från att resa utomlands. Att döma av bokningsläget i början av året kommer fler att resa utomlands i år och med i toppen på listan finns destinationer som blivit markant dyrare de senaste åren.

Enligt en sammanställning som resebyråkedjan Ticket gjort har bokningarna av utlandsresor ökat med 6 procent i år, jämfört med förra året. Framför allt är det resor till destinationer inriktade på sol och bad som ökat, i det fallet med 13 procent.

Tickets egen förklaring är den dåliga svenska sommaren 2015. Många tar nu det säkra före det osäkra och under jul- och nyårsledigheterna har många bestämt sig för att boka in sig på någon resa som garanterat ger sol och värme i sommar.

Med tanke på hur svag den svenska kronan är jämfört med för några år sedan är utvecklingen kanske lite förvånande. De senaste två åren har kronan försvagats med 13 procent jämfört med en korg av andra valutor.

Men det verkar som sagt inte skrämma svenskarna – och här nedan är några av de bokningstrender Ticket ser.

Foto: TEH ENG KOON/AP

Foto: TEH ENG KOON/AP Bild 1 av 7
Foto: JUREK HOLZER Bild 2 av 7
Foto: Friedel Gierth/TT Bild 3 av 7
Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 7
Foto: Kirsty Wigglesworth/TT Bild 5 av 7
Foto: Svenska Dagbladet Bild 6 av 7
Foto: Mosa'ab Elshamy/TT Bild 7 av 7
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1

Del 1 av 6

Stabil euro – Spanien mest bokat

Foto: JUREK HOLZER

Gran Canaria är överlag det mest bokade resmålet. Här är det framför allt resor under vinterhalvåret som lockar även om många åker dit även på sommaren.

Gran Canaria toppar förstås även listan över mest bokade charterresmål. I det fallet ligger Teneriffa på andra plats.

I båda fallen handlar det om resor till eurolandet Spanien. I förhållande till euron har den svenska kronan hållit sig rätt stabil det senaste året.

Annons
X
Annons
X
Foto: Friedel Gierth/TT Bild 1 av 1

Del 2 av 6

… och Mallorca ökar stort

Foto: Friedel Gierth/TT

En annan spansk eurodestination som ständigt verkar växa i popularitet bland svenskarna är Mallorca. Enligt Ticket har bokningarna ökat med 45 procent jämfört med året före.

Förutom charter finns det gott om flygbolag som flyger reguljärt till Mallorca. Ön som ryckt upp turiststandarden rejält verkar locka en rad olika typer av semesterresenärer.

Annons
X
Annons
X
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Del 3 av 6

Thailand – billigare baht och fler flyg

Foto: Malin Hoelstad

Det svenska turistresandet till Thailand ser ut att öka kraftigt under 2016. Det gäller för resor under både sommar och vinter.

Enligt Tickets bedömningar är uppgången en följd av att fler flygbolag satsar på reguljärflygningar till Thailand. Dessutom kan det säkert underlätta att den svenska kronan faktiskt stärkts något mot den thailändska valutan under senaste året.

Bangkok och Phuket kvalar in som nummer två och tre på listan över de hittills mest bokade resmålen för 2016. Krabi ligger på sjätte plats.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Kirsty Wigglesworth/TT Bild 1 av 1

  Del 4 av 6

  Storstäder starka trots dyrare valuta

  Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

  Även om många vill ha mer sol och värme efter förra årets dåliga svenska sommar så är storstadssemestrar fortsatt populära. Den listan toppas av New York och London.

  Här syns det verkligen att de svenska resenärerna inte skrämts bort av den svaga kronkursen.

  Under det senaste året har kronan försvagats med 6 procent mot dollarn, går man två år tillbaka handlar det om en försvagning med omkring 30 procent.

  I förhållande till det brittiska pundet har det däremot inte skett mycket med kronan under det senaste året. Jämfört med för två år sedan har däremot kronan försvagats mycket mot pundet.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Svenska Dagbladet Bild 1 av 1

  Del 5 av 6

  Kroatien ökar – stabil växelkurs

  Foto: Svenska Dagbladet

  Det är många år sedan Kroatien började växa fram som ett stort resmål för svenskar. Inget verkar bryta den trenden och jämfört med för ett år sedan har bokningarna ökat med 46 procent.

  Enligt Ticket satsar charterarrangörerna allt mer på landet. Ving har exempelvis ökat utbudet av resor till Kroatien med 80 procent under sommaren.

  I det här fallet behöver svenskarna heller inte befara någon valutachock. Växelkursen är rätt stabil jämfört med för ett år sedan.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Mosa'ab Elshamy/TT Bild 1 av 1

  Del 6 av 6

  Foto: Mosa'ab Elshamy/TT

  Lissabon upp på tio i topp

  Lissabon ser ut att bli den storstad som intresset ökar mest för. Efter att bokningarna ökat med 33 procent har Lissabon tagit sig in på topp-tio-listan av de storstäder vi helst åker till.

  Lissabon är nu den sjunde mest populära storstaden samtidigt som Los Angeles tagit sig upp till åttonde platsen. Möjligen kan Los Angeles få ytterligare en skjuts i år när SAS börjar med direktflyg från Stockholm.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X