Annons
Fördjupning

Suven – militärfordonet som blev en supersuccé

Detta kan vara världens första suv i den bemärkelse vi känner biltypen: en terränggående familjekombi med väl tilltagen markfrigång och löften om ett aktiv fritidsliv. Jeep Wagoneer kom 1963 och producerades i milt utvecklad form fram till 1991.
Detta kan vara världens första suv i den bemärkelse vi känner biltypen: en terränggående familjekombi med väl tilltagen markfrigång och löften om ett aktiv fritidsliv. Jeep Wagoneer kom 1963 och producerades i milt utvecklad form fram till 1991. Foto: FCA

Har du en bilfabrik som går knackigt? Lansera en suv-modell så blir det fart på affärerna. Trenden med högbyggda och terräng­anstrukna bilar växer sig starkare för varje år. Men vad är egentligen en suv och var såddes det första fröet?

Under strecket
Publicerad

År 1948 presenterades engelska Land Rover. Ett arbetsfordon som snabbt blev populärt bland lantbrukare, jägare och alla andra som behövde något oömt att ta sig fram med i alla sorters terräng.

Foto: Land Rover

Cherokee från 1974 var en tredörrarsvariant av stora Jeep Wagoneer, ämnad att ge ett mer ledigt tilltal

Foto: FCA

Mercedes-Benz Geländewagen började tillverkas 1979 av Steyr-Puch i österrikiska Graz. En ­robust terrängbil som var i produktion ända till 2018 och som med åren blev alltmer påkostad och lyxig. Men en enkel basversion har alltjämt sålts till bland andra svenska försvaret.

Foto: Mercedes-Benz

Terrängegenskaper är fortfarande en paradgren för Jeep, trots att tekniken i de mindre modellerna numera samordnas med italienska ägaren Fiat. Här visar sig ­senaste generationen Cherokee på styva linan.

Foto: Eric Lund/TT

År 1970 hade Land Rover redan tillverkat sin urmodell i 22 år. Då lanserades Range Rover.

Foto: Nick Dimbleby/Land Rover

Dagens Range Rover är rätt och slätt en terräng­gående lyxbil. Nyligen har även en laddhybridversion lanserats.

Foto: Nick Dimbleby/Land Rover

Jeep 1941 utvecklades som militärfordon.

Foto: FCA

Toyota Land Cruiser, 1974 års version.

Foto: Toyota

Är detta en suv? Javisst, Rolls-Royce Cullinan.

Foto: Rolls-Royce

Volvo har tre suvar, XC40, XC60 och XC90.

Foto: Volvo

Historien om det vi i dag kallar terrängbil inleddes 1940 när den amerikanska militären utlyste en tävling bland USA:s biltillverkare om att ta fram ett lätt, fyrhjulsdrivet och allsidigt fordon. Vinnare blev Willys-Overland, modellen kom att bli känd som Jeep.

Numera är Jeep ett varumärke som ingår i Fiat Chrysler-koncernen (FCA), men namnet har blivit synonymt med biltypen.

Annons
Annons
Annons