X
Annons
X
Fördjupning

Suven – militärfordonet som blev en supersuccé

Har du en bilfabrik som går knackigt? Lansera en suv-modell så blir det fart på affärerna. Trenden med högbyggda och terräng­anstrukna bilar växer sig starkare för varje år. Men vad är egentligen en suv och var såddes det första fröet?

Detta kan vara världens första suv i den bemärkelse vi känner biltypen: en terränggående familjekombi med väl tilltagen markfrigång och löften om ett aktiv fritidsliv. Jeep Wagoneer kom 1963 och producerades i milt utvecklad form fram till 1991. Foto: FCA

Historien om det vi i dag kallar terrängbil inleddes 1940 när den amerikanska militären utlyste en tävling bland USA:s biltillverkare om att ta fram ett lätt, fyrhjulsdrivet och allsidigt fordon. Vinnare blev Willys-Overland, modellen kom att bli känd som Jeep.

Numera är Jeep ett varumärke som ingår i Fiat Chrysler-koncernen (FCA), men namnet har blivit synonymt med biltypen.

Detta kan vara världens första suv i den bemärkelse vi känner biltypen: en terränggående familjekombi med väl tilltagen markfrigång och löften om ett aktiv fritidsliv. Jeep Wagoneer kom 1963 och producerades i milt utvecklad form fram till 1991.

Foto: FCA Bild 1 av 11

År 1948 presenterades engelska Land Rover. Ett arbetsfordon som snabbt blev populärt bland lantbrukare, jägare och alla andra som behövde något oömt att ta sig fram med i alla sorters terräng.

Foto: Land Rover Bild 2 av 11

Cherokee från 1974 var en tredörrarsvariant av stora Jeep Wagoneer, ämnad att ge ett mer ledigt tilltal

Foto: FCA Bild 3 av 11

Mercedes-Benz Geländewagen började tillverkas 1979 av Steyr-Puch i österrikiska Graz. En ­robust terrängbil som var i produktion ända till 2018 och som med åren blev alltmer påkostad och lyxig. Men en enkel basversion har alltjämt sålts till bland andra svenska försvaret.

Foto: Mercedes-Benz Bild 4 av 11

Terrängegenskaper är fortfarande en paradgren för Jeep, trots att tekniken i de mindre modellerna numera samordnas med italienska ägaren Fiat. Här visar sig ­senaste generationen Cherokee på styva linan.

Foto: Eric Lund/TT Bild 5 av 11

År 1970 hade Land Rover redan tillverkat sin urmodell i 22 år. Då lanserades Range Rover.

Foto: Nick Dimbleby/Land Rover Bild 6 av 11

Dagens Range Rover är rätt och slätt en terräng­gående lyxbil. Nyligen har även en laddhybridversion lanserats.

Foto: Nick Dimbleby/Land Rover Bild 7 av 11

Jeep 1941 utvecklades som militärfordon.

Foto: FCA Bild 8 av 11

Toyota Land Cruiser, 1974 års version.

Foto: Toyota Bild 9 av 11

Är detta en suv? Javisst, Rolls-Royce Cullinan.

Foto: Rolls-Royce Bild 10 av 11

Volvo har tre suvar, XC40, XC60 och XC90.

Foto: Volvo Bild 11 av 11
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X