Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Bertil Lintner: Suu Kyi till Thailand

Den burmesiska oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi gör sin första utlandsresa på 24 år.

Aung San Suu Kyi i möte med Indiens premiärminister Manmohan Singh på tisdagen, före avfärden till Bangkok.

Aung San Suu Kyi i möte med Indiens premiärminister Manmohan Singh på tisdagen, före avfärden till Bangkok. Foto: REUTERS

Sent på tisdagskvällen kommer den burmesiska demokratiikonen Aung San Suu Kyi att landa på Bangkoks flygplats. Det blir hennes första resa utanför landet sedan 1988, då hon återvände från England, där hon då bodde för att ta hand om sin sjuka mor.

1988 var året då ett mäktigt uppror för demokrati svepte över landet – och Suu Kyi drogs in i kampen därför att den behövde en ledare. Och hon var dotter till Aung San, som på 40-talet ledde kampen för självständighet från den brittiska kolonialmakten, så det var naturligt att folk vände sig till henne.

24 år senare vänder sig folk fortfarande till Suu Kyi, trots att hon suttit i husarrest i 15 av de åren. Hon har också blivit en internationell symbol för frihet och demokrati – och kommer att tas emot som en sådan under besöket utomlands. Hon har kallats för ”Asiens Nelson Mandela” och tilldelades Nobels fredspris 1991.

Annons
X

Besöket i Thailand blir relativt kortvarigt. Hon kommer att tala inför the World Economic Forum i Bangkok, träffa politiska ledare och sedan besöka en förort där det bor ett par hundratusen gästarbetare.

Höjdpunkten blir på lördag, då hon skall tillbringa en dag i ett läger för etniska karener, som flytt undan det långa inbördeskriget i Burma. På lördag besöker hon också en privat klinik i gränsstaden Mae Sot, som drivs av Doktor Cynthia, en läkare från karenfolket som kom hit efter att militären krossat demokratiupproret 1988. Sedan dess har Doktor Cynthia med hjälp av frivilliga krafter tagit hand om folk från alla nationaliteter från Burma, som flytt till Thailand.

Alla räknar med att det blir ett jättelikt medieuppbåd under besöket här - och folk av alla schatteringar kommer att stå i kö för att träffa henne.

Hon släpptes från den sista perioden i husarrest i november 2010, och har sedan dess tillåtits ta del i det politiska livet i Burma. Hennes parti NLD vann nästan alla av de drygt 40 platser som stod på spel i ett fyllnadsval till parlamentet i april. Detta har gett folk nytt hopp i ett land där militären styrt med järnhand sedan en kupp 1962.

Men det är ännu för tidigt att säga om detta verkligen kommer att leda till demokrati i Burma. Militären sitter där fortfarande, med vad i praktiken innebär vetorätt i alla beslut som parlamentet fattar. Och även detta dominerar nästan helt av militärens eget parti, som ”vann” ett riggat val i slutet av 2010.

I mitten av juni reser Suu Kyi till Europa, först Genève där hon kommer att ha möten med en del FN-organ – och sedan till Norge för att hämta upp det Nobelpris hon inte kunde ta emot personligen 1991 då hon satt i husarrest.

Därefter reser hon till England för att tala inför det brittiska parlamentet. Sista anhalten i Europa blir Irland, där det ryktas om att hon vill träffa sångaren, musikern och människorättsaktivisten Bono.

Den burmesiska presidenten Thein Sein hade också bjudits in till Thailand, men avböjde. Den före detta generalen insåg att han skulle komma helt i skymundan om han reste samtidigt som Suu Kyi. Vilket säger en hel del om vem som inte bara burmeserna själva utan också omvärlden anser är landets verkliga ledare.

Annons
Annons
X

Aung San Suu Kyi i möte med Indiens premiärminister Manmohan Singh på tisdagen, före avfärden till Bangkok.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X