Annons
X
Annons
X

Surt äpple för Apples arbetare

Världens mest hajpade teknikföretag har ett oförtjänt gott rykte, enligt kritiker som menar att Apple låter kinesiska arbetare jobba under orättvisa förhållanden. Själv lägger företaget locket på.

Kinesiska universitetsstudenter har klätt sig som Foxconn-arbetare och blockerar en Apple-butik i Hongkong under en demonstration.
Kinesiska universitetsstudenter har klätt sig som Foxconn-arbetare och blockerar en Apple-butik i Hongkong under en demonstration. Foto: KIN CHEUNG/AP

Killen på Apple Store säger att han aldrig har behövt svara på frågan tidigare.

–Var mobilerna produceras? Apple har ju fabriker lite överallt, sedan är det också ett hopplock av många olika komponenter, så jag kan inte säga exakt var. Men i Asien finns många fabriker.

Hur är arbetsförhållandena där?

Annons
X

–Jag tror att du pratar med fel person. Försök att skriva ett mejl direkt till Apple, tipsar försäljaren.

Som kund är det nästan omöjligt att få tag i någon mejladress eller information om hur och var produkterna tillverkas. Presstjänst vill inte ge en intervju utan svarar med att länka till en rapport på Apples amerikanska hemsida.

Kanske för att frågan är känslig. Apple vårdar omsorgsfullt hjälteglorian som uppstått: Få avlidna företagsledare har till exempel sörjts lika intensivt som Steve Jobs, samtidigt som Nokia eller Sony Ericson enbart får lov att drömma om samma beundrarskara som teknikjätten med äppellogotypen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I fjol kom de första rapporterna som utmanade bilden av det goda företaget. En våg av självmord sköljde över Apples kinesiska samarbetspartner Foxconns fabrik i Shenzhen, nära gränsen till Hongkong.

  Under ett halvår hoppade 16 arbetare mot sin död – ytterligare tre misslyckades. Foxconns vd Terry Gou svarade med att sätta upp skyddsnät i fabrikerna och att tvinga nyanställda att skriva på kontrakt om att deras familjer skulle bli utan ersättning vid eventuella självmord – en klausul som tagits bort i efterhand.

  Därefter föll produktionsförhållandena i medieskugga. Den kinesiska organisationen Sacom tog däremot tillfället i akt att undersöka arbetsförhållandena på fler Foxconnfabriker.

  Debby Sze Wan intervjuade ett hundratal anställda och fann liknande problem i Chengdu och Zhengzhou: Löner på 1 500 kronor i månaden, påtvingat övertidsarbete, arbetsförhållanden där anställda får stå upp under tiotimmarspass och bestraffningsåtgärder där personalen tvingas skriva ångerbrev eller recitera Terry Gou upp till 100 gånger.

  Sedan dess har Apple inte tagit itu med de bakomliggande problemen, enligt Charlie Aronsson på svenska Fair Trade Center.

  Men liknande förhållanden är knappast unika för Apples underleverantörer. Anledningen till att föreningen har riktat in sig på just Apple hänger både ihop med företagets höga svansföring i tillverkningsfrågor och makt att påverka arbetsförhållandena, menar Charlie Aronsson.

  –Det finns grundproblem med hur alla elektronikföretag tillverkar sina produkter, det finns inga bra exempel att lyfta fram.

  Debby Sze Wan håller med om att frågan är större än att bara handla om Apple. Men andra teknikföretag sprider ut tillverkningen i högre utsträckning än Apple.

  Foxconn har fabriker som uteslutande tillverkar Appleprodukter. På så sätt blir det lättare att komma till ansvarsfrågan, säger Debby Sze Wan.

  Just det sista har dock inte visat sig vara särskilt lätt. Apple vill inte kommentera Sacoms senaste rapport när SvD frågar.

  –Jag åkte hela vägen till Apples huvudkontor i USA i somras, men de ville inte ens ta emot rapporten, säger Debby Sze Wan.

  Annons
  Annons
  X

  Kinesiska universitetsstudenter har klätt sig som Foxconn-arbetare och blockerar en Apple-butik i Hongkong under en demonstration.

  Foto: KIN CHEUNG/AP Bild 1 av 5

  Ipaden med dödskalle som de bär talar sitt tydliga språk, och på skyltarna står ”Arbetare är inte maskiner” och ”Hjärtlöst äpple, ruttet äpple”.

  Foto: KIN CHEUNG/AP Bild 2 av 5

  Apples bortgångne grundare med djävulshorn.

  Foto: KIN CHEUNG/AP Bild 3 av 5

  Foxconnpersonal i t-shirtar med budskapet ”Jag älskar Foxconn” i ett försök att förbättra företagets rykte hösten 2011, men de många självmorden finns fortfarabde i färskt minne.

  Foto: KIN CHEUNG/AP Bild 4 av 5

  Föräldrar till en arbetare som valde att ta sitt liv.

  Foto: KIN CHEUNG/AP Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X